Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba vinove loze
  • 03.03.2016. 17:20

Kako pravilno orezati vinograd?

Rezidba vinograda u punom jeku!

  • 4.148
  • 387
  • 0

Damir i Dragica Vučković usavršili su s godinama svoju proizvodnju i ostvarili zavidne rezultate na izložbama vina diljem Hrvatske. No, da bi sve bilo kako treba, potrebno je obaviti kvalitetnu rezidbu vinograda.

Svi imaju svoj način rezidbe loze, ali oni su svoju prilagodili svom specifičnom uzgoju. Rezidba u malim vinogradima mogu orezivati u ožujku. Sveti Vinko je prošao, a vinogradarska sezona je počela. Neki počnu s rezidbom i prije blagdana Svetog Vinka. Čim vegetacija stane, negdje u prosincu, i vinograd odbaci lišće, može se početi orezivati, kaže Damir.

Kako orezati vinograd?

"Režemo klasični sistem, imamo dvojnu sadnju, po dva panja na jednom mjestu s razmakom 1,6m, prinuđeni smo na jednostruki gijo, rodna grana sa osam pupova i dva reznika po dva pupa. Jedan će nam služiti nagodinu, a drugi je pričuvni. Pošto je cabernet souvignon malo drugačija vrsta od graševine, događa se da na dijelu rodne grane budu slabiji izdanci. Prvi pupovi daju najbolje grane", kaže Damir Vučković.

Dio trsova režu tako da staru granu produže na žicu i ostanu samo reznici po dva pupa, pošto tjeraju bolje izdanke. Dobije se tako jednolik sklop, kažu Vučkovići. Bitno je prilagoditi rezidbu specifičnom nasadu.

Važno je i ne preopteretiti nasade vinove loze kako bi svake godine urod bio jednolik i kvalitetan, što se izbjegava rezidbom.


Tagovi

Dragica Vučković Orezivanje vinograda Rezidba loze


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/