Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 27.02.2018. 09:00

Kako pravilno pomladiti ogranke i krakove na trsu vinove loze?

Nakon određenog broja godina, najčešće zbog raznih oštećenja i nestručnih rezova dolazi do izobličenja sustava uzgoja vinove loze te je potrebito provesti pomlađivanje ogranaka i krakova na trsu.

  • 2.456
  • 145
  • 0

Uzimajući u obzir da poslije određenog broja godina, najčešće zbog raznih oštećenja i nestručnih rezova dolazi do izobličenja sustava uzgoja vinove loze, potrebito je provesti pomlađivanje ogranaka i krakova na trsu.

O tome sve više vinogradara i vinara vodi računa jer rezom vinove loze oblikuju i održavaju uzgojni oblik, reguliraju vegetativni i rodni potencijal te posredno utječu na veličinu ploda kako bi racionalnije provodio njegu i berbu grožđa.

Kako pravilno pomladiti ogranke i krakove na trsu vinove loze

Prilikom plijevljenja tijekom vegetacije, potrebno je pripaziti da ne uklonimo onu mladicu koja raste iz starog drva u neposrednoj blizini ogranka koji planiramo obnoviti. Kad se mladica razvije u rozgvu, potrebno je pri rezu u zrelo orezati na pričuvni reznik s dva pupa, te ostaviti samo jedno rodno drvo, a sve ostalo ukloniti. U tom slučaju će se u drugoj godini pomlađivanja iz pričuvnog reznika razviti dvije rozgve. Rezidbu ćemo vršiti tako da donju režemo na prigojni reznik, a gornju na rodno drvo.

Govorimo li o pomlađivanju krakova, tada govorimo o vrlo sličnom zahvatu. Prve godine pri plijevljenju vodimo računa o tome da mladicu ostavimo da se razvije na željenoj visini kraka. Rezidbu ćemo vršiti tako da pri vrhu režemo na pričuvni reznik s dva pupa, kako bi na kraku koji pomlađujemo ostavili samo rodno drvo, a sve ostalo uklonili. Na drugom kraku ćemo provesti rez koji je uobičajen. Iduće godine, odnosno druge, kad se na pričuvnom rezniku razviju dvije rozgve, donju ćemo rezati na prigojni reznik, a gornju na lucanj. Pri tom ćemo dio kraka koji je izrastao iznad visine uzgoja ukloniti.

Uskladiti korist koju očekujemo sa  zahtjevima vinove loze

O takvom načinu gospodaranja vinogradom smo razgovarali s Ivicom Milanom iz Kaštela koji svojim primjerom pomlađivanja ogranaka i krakova na trsu već godinama daje dobar primjer drugima.

“Sukladno pravilima dobre poljoprivredne prakse vršimo rez u zrelo tako što prikraćujemo jednogodišnje drvo rozgve na dužinu koja je u pravilu određena brojem rodnih pupova. Pri tome, obavezno, uskladimo korist koju očekujemo sa zahtjevima vinove loze. Rodnost svih pupova po dužini rozgve nikad nije i ne može biti jednaka. Pri osnovi rozgve, pupovi su slabije rodni, prema sredini bujnije, a prema vrhu slabije. Uz manje opterećenje ostavljenih pupova na jednom trsu, dolazimo do većeg porasta mladica. Slabo opterećenje bujnih kultivara izaziva negativne učinke pri cvatnji i oplodnji, a oštećeni trsovi se režu kraće zbog veće učinkovitosti.

Osobno sam, osim pravilnog reza, radi postizanja što većih rezultata, podigao  lozje visoko kako bi omogućio svakom grozdu hlada i sunca onoliko koliko je potrebito.  Na taj sam način postigao idealnu insolaciju uz kontrolu zrenja, sladora i budućeg alkohola. Gleda li se iz ptičje perspektive, sve je spojeno. Tako je zaštićen direktan udar sunca na bobice (poglavito od sredine lipnja do kraja srpnja) jer se pokazalo da sunce dobro dođe samo zelenoj masi” , priča Ivica Milan koji za izvođenje reza koristi vinogradarske i pneumatske škare, pilu i brus, a da je dobar u gospodarenju vinogradom potvrđuju brojna odličja i šampionske titule koja osvajaju njegovi pošipi koji su zbog kontroliranog podrijetla i viših cijena postali budućnost vinograda u Kaštelima.

Ivica je na svojim 2.708 trsova ubrao više od 10 tona grožđa te proizveo oko 6.000 boca vrhunskog pošipa što su dostatne količine za zadovoljavanje potreba tržišta, ako govorimo o snabdijevanju ugostiteljskih objekata.

Foto: Arhiva Ivica Milan


Tagovi

Rezidba Pomlađivanje vinograda Gospodarenje vinogradom Bolji rezultati


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

[ VEČER CLAAS KOMBAJNA ] U četvrtak, 21. ožujka, u našoj velikoj hali održana je večer #claas kombajna. Uz kratku retrospektivu žetve kroz povijest, posjetiteljima su predstavljena tri modela CLAAS kombajna - Lexion, Trion i Evion kao i nov... Više [+]