Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna žutica
  • 14.09.2021. 09:25
  • Brodsko-posavska, Gornji Bogićevci

Kako prepoznati simptome zlatne žutice vinove loze?

Vektor je američki cvrčak, štetnik koji je danas prisutan u gotovo svim vinogradarskim područjima Hrvatske, podsjetila je Marijana Milušić, viša stručna savjetnica na edukaciji u vinogradu OPG-a Krstanac.

Foto: Lucija Bencarić
  • 4.623
  • 115
  • 0

Zlatna žutica vinove loze bolest je koja se širi zaraženim sadnim materijalom i vektorom (prenositeljem). Vektor je američki cvrčak, štetnik koji je danas prisutan u gotovo svim vinogradarskim područjima Hrvatske. Jedna od glavnih mjera za sprečavanje i širenja te bolesti jest njegovo praćenje i suzbijanje, rekla je Marijana Milušić, viša stručna savjetnica slavonskobrodske podružnice Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, na prezentaciji te bolesti i štetnika u vinogradu OPG-a Krstanac u Gornjim Bogićevcima.  

Istaknula je da se u vinogradima preporučuje praćenje ovog štetnika vizualnim mamcima (žute ljepljive ploče). Preporuka je obaviti najmanje dva tretiranja. Rokovi za prvo određuju se na temelju redovitog praćenja pojave i razvoja američkog cvrčka, a drugo tretiranje se obavlja dva do tri tjedna nakon prvog.

Osim suzbijanja tog štetnika vrlo je važno ukloniti oboljele trsove s korijenom koji pokazuju simptome karakteristične za fitoplazme i iskrčiti zapuštene vinograde u demarkiranom i nezaraženom području. Vinogradari trebaju na svojim parcelama uništiti i običnu pavitinu.

Simptomi izraženiji u jesen 

Ako dođe do zaraze, simptomi se na oboljelom trsu pojavljuju najčešće krajem lipnja, a prema jeseni su sve izraženiji. Često se pojavljuju na čitavom trsu, ali se mogu pojaviti samo na mladicama lucnja ili reznika. Simptomi na listu su sljedeći: kod bijelih sorata vinove loze rubovi lišća uvijaju se prema naličju, list poprima kopljast izgled, nepravilno žuti, krut je na dodir, lomi se.

Savjetovanje je održano u vinogradu OPG-a Krstanac (Foto: V. Hudolin)

Kod crvenih sorata lišće ranije crveni dok su ostali simptomi isti kao i kod bijelih sorata. Simptomi na mladicama: internodiji su skraćeni, mladice ostaju zelene, tijekom zime se smrzavaju i propadaju dok se na grozdovima pokazuje tako da se cvat ponekad u potpunosti osuši i ostaje na trsu. Ukoliko se simptomi pojave nakon cvatnje, grozd postupno vene i ne dozrijeva, pojasnila je savjetnica.

Naglasila je da su prema utvrđenom stanju, posjednici vinove loze obavezni provoditi navedene mjere za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (Narodne novine, br. 48/2018).

"Htjeli smo vinogradare ovog zapadnog dijela Brodsko-posavske županije detaljnije upoznati sa simptomima i objasnili smo im biologiju štetnika američkog cvrčka koji je ustvari glavni prijenosnik ove ozbiljne fitoplazme. Na sreću, na ovdašnjim vinogradima još se nije pojavila ta fitoplazma, nema simptoma, ali pokušavamo edukacijom naučiti ljude da na vrijeme prepoznaju takve pojave i jave mjerodavnima", navela je. 

Ove godine savjetodavci su na 17 lokacija u ovoj županiji pratili nazočnost američkog cvrčka žutim pločama i na svim lokacijama su se pojavili u manjem ili većem broju, ali na sreću, bolesti nema.

Svi imaju obvezu štititi vinograd

Domaćin, Matija Krstanac, mladi agronom iz Gornjih Bogićevaca, koji s ocem Tomislavom uzgaja vinovu lozu, kaže da njihov vinograd u kojemu su zastupljene sorte graševina, pinot i rajnski rizling dosta dobro izgleda i u dobrom su stanju jer redovito provode sve agrotehničke mjere. 

Posebnu pozornost posvećuju upravo tretiranju vinograda zbog suzbijanja američkog cvrčka, koji kao prijenosnik zlatne žutice može načiniti veliku gospodarsku štetu ako se raširi.

Savjetodavci su na 17 lokacija u ovoj županiji pratili nazočnost američkog cvrčka (Foto: V. Hudolin)

Poznati novogradiški vinogradar Siniša Hoborka ukazao je na jedan problem koji muči mnogobrojne ozbiljne proizvođače. 

"Mi koji smo upisani u vinogradarski registar imamo obvezu minimalno dva puta štititi vinograd od američkog cvrčka i to radimo redovito, pa je kod nas situacija zasad povoljna, nema fitoplazme. Nadam se da će tako i ostati te da će i manji vinogradari biti upućeni što moraju činiti jer inače nema smisla ako se jedni štite, a obližnji, manji ili zapušteni, ne budu štitili", upozorio je naglašavajući da, pojavi li se zlatna žutica tu nema pomoći. "Morat će se vinogradi krčiti, nećemo imati svoje vino".

Na pitanje što učiniti da se taj problem riješi savjetnica Milušić je odgovorila da bi takve vinograde i njihove vlasnike trebalo prijaviti mjerodavnima, podsjećajući da je svaki posjednik vinograda obvezan obaviti tretman protiv američkog cvrčka Ako netko to ne učini, to je situacija za poljoprivrednu inspekciju.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Zlatna žutica Vinova loza Zaštita Američki cvrčak Marijana Milušić Matija Krstanac Siniša Hoborka


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]