Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Erinoza
  • 09.04.2023. 16:30

Kako suzbiti lozinu grinju šiškaricu?

Grinje imaju sedam generacija godišnje, koje se stalno zadržavaju na naličju lišća loze.

Foto: Depositphoto/mazzo1982
  • 2.057
  • 142
  • 0

Mnogi vinogradari miješaju uzročnika bolesti plamenjaču s lozinom grinjom šiškaricom. Ovo upravo zbog toga što se na naličju lista u oba slučaja vidi prevlaka najčešće bjeličaste boje. Ponekad grinja u povoljnim i toplim proljećima može izazvati ne male štete na vinovoj lozi i smanjenje fotosintetske aktivnosti, naročito mladog lišća loze. Upotrebom sumpornih fungicida može se znatno smanjiti napad ovog štetnika.

Prve ozbiljne štete vinovoj lozi nanosi lozina grinja šiškarica (Eriophyes vitis) koja uzrokuje erinozu. Ovu pojavu vidimo kao mjehurastu lisnu površinu, koja pocrveni ili požuti. Iz mjehura postepeno izlaze karakteristične gale i na taj način se smanjuje fotosintetska sposobnost lišća. Grinje napadaju mladice i mlade grozdiće. U slučaju vrlo jakog napada, listovi se cijeli osuše, ali vrlo lako unište i cijele mladice ili grozd.

Koji su simptomi i kako je suzbiti?

Tipični simptomi su na naličju lišća loze gdje se vide ulegnuća ispunjena vunastom prevlakom bjeličaste, žućkaste ili hrđave boje. Sa suprotne strane na licu lišća je odgovarajuća nabreklina. Po toj nabreklini najbolje se uočava razlika od zaraze plamenjačom, s kojom vinogradari ponekad miješaju ovog štetnika. U vunastoj prevlaci nalaze se brojne vrlo sitne grinje bjeličaste boje, vidljive samo lupom.

Grinje prezime u pupoljku (okcu) ili ispod loze trsa. Imaju sedam generacija godišnje, koje se stalno zadržavaju na naličju lišća loze. Suzbijanje je zimskim, kasnim zimskim prskanjem uljnim preparatima, u "pupoljanju" i s kretanjem vegetacije, te još dva puta insekto-akaricidima u razmaku od 10 do 15 dana.

Suzbija se osim zimskim tretmanom uljnim insekticidima, u vegetaciji akaricidima. Na smanjenje populacije ovog štetnika značajno utječu svi sumporni fungicidi, a najbolje se pokazao sumpor u prahu.


Tagovi

Lozina grinja šiškarica Simptomi Suzbijanje Erinoza Akaricidi Grinje


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.