Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 03.07.2015. 15:00
  • Karlovačka

Kako zaštititi bobice grožđa?

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 502
  • 10
  • 0

U proteklih tjedan dana zabilježeni su prvi simptomi pepelnice na bobicama grožđa, te vladaju vrlo povoljni uvjeti za njezin daljnji razvoj i širenje. Stoga vinogradarima savjetujemo da posebnu pažnju posvete ovoj bolesti te obave redovite preglede i zaštite vinograda. U vinogradima, u kojima se primijete početni simptomi pepelnice, savjetujemo provesti tretiranje pripravkom Falcon EC 460. Za učinkovito suzbijanje pepelnice, primjenu izvršite uz što veći utrošak vode, a škropivo usmjerite u zonu grožđa.

Za preventivna tretiranja protiv pepelnice preporučujemo Talendo, Vivando, Collis, Nativo WG, Luna Experience ili Postalon SC. Vodite računa da se pripravci iz iste kemijske skupine smiju upotrijebiti maksimalno tri puta tijekom jedne vegetacijske sezone, a razmaci između tretiranja ne bi trebali biti veći od 10 do 12 dana.

Protiv peronospore vinove loze savjetujemo primjenu jednog od pripravaka kao što su Forum Star, Acrobat MZ, Galben M, Fantic M, Ridomil Gold MZ Pepite, Pergado MZ, Melody Duo WP, Galben C, Ridomill Gold Plus 42,5 WP ili Curzate B.

Proteklih tjedan dana, na praćenim lokalitetima na Vrhovcu, Farici i Dugoj Resi, zabilježili smo intenzivan let sivog grozdovog moljca. Bobice oštećene moljcem podložnije su napadu sive plijesni i kisele truleži. Stoga savjetujemo provesti tretiranje Coragenom 20 SC, Affirmom, Avauntom 15 SC ili Laserom.

Primjenu insekticida provodite samo u zoni grozdova. Poduzmite sve propisane mjere za zaštitu pčela. U fenofazi zatvaranja grozda savjetujemo zonu grozda zaštititi od sive plijesni, primjenom jednog od botriticida kao što su Teldor SC 500, Cantus, Chorus 75 WG ili Pyrus 400. Preporučene pripravke primijenite sukladno pismenoj uputi proizvođača, vodite evidenciju o tretiranjima, a praznu ambalažu propisno zbrinite.

Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana u RH, pogledajte u Fitosanitarnom informacijskom sustavu, dostupnom na ovoj web adresi.

Obaviještavaju se Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, korisnici državnih potpora s područja grada Ogulina te općina Josipdol i Plaški, da Udruga proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja CROCPA Eko model, tvrtka C.I.A.K. i Savjetodavna služba, organiziraju prikupljanje i besplatan odvoz praznog ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja.

Temeljito isprana i ispražnjena ambalaža od sredstava za zaštitu bilja, moći će se predati u srijedu, 08. srpnja 2015. godine na lokacijama:

  • MADIG-MREŽNICA d.o.o., Salopek selo 2, Ogulin od 8:00 do 9:30 sati,
  • UZ STADION RIBARIĆI, Ribarići, Ogulin od 10:00 do 11:30 sati,
  • DVD JOSIPDOL, Ogulinska 3, Josipdol od 12:30 do 14:00 sati i
  • BENZINSKA POSTAJA Plaški (preko puta) od 14:30 do 16:00 sati.

Detalje o potrebnoj dokumentaciji pročitajte ovdje.

Margita Budiselić Kutle dipl.inž.agr.
e-mail: margita.budiselic.kutle@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinova loza Pepelnica Bobice grožđa Falcon EC 460 Zona grožđa Peronospora Vrhovec Farica Duga Resa Sivi grozdov moljac Siva plijesan Kisela trulež Evidencija Margita Budiselić Kutle


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.