Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 24.09.2019. 10:30
  • Istarska, Kanfanar

Kiša usporava berbe istarskih vinograda, a nedostaje i berača

Nakon što se poberu vinogradi, uslijedit će berba maslina, pa bi tako svatko tko se odluči za ovu vrstu zarade, imao zagarantirani posao u Istri do kraja godine. 

Foto: Privatna arhiva vinogradara
  • 1.504
  • 107
  • 1

I u Istri je posljednjih dana oblačno, a kiše česte. Stoga i vinogradari iz okolice Rovinja, konkretnije susjedne mu općine Kanfanar, to malo lijepog vremena koriste za privođenje kraju berbe grožđa. S obzirom da je kvalitetna zemlja crvenica jedan od preduvjeta dobrog roda i obilne berbe, nekoliko tamošnjih vinogradara i vinara pitali smo što očekuju od ove godine kad su grožđe i vino u pitanju.

“Počeli smo 13. rujna s berbom pinota sivog i do sada smo pobrali oko 90% površina. Imamo 3,5 hektara, od čega je u rodu 2,45 ha dok se preostalo odnosi na mlade vinograde. Nažalost, kvaliteta neće biti kao prošle 2018. godine, kojom smo bili prilično zadovoljni.

Posebno je teško ekološkim proizvođačima

Kiša nas dosta ometa sad u berbi, a padala je i tamo u petom mjesecu, pa se na nekim dijelovima vinograda pojavila peronospora. S obzirom da se bavimo ekološkim uzgojem, za zaštitu loze ne smijemo upotrebljavati kemijska sredstva, pa eto, količina i kvaliteta grožđa bit će nešto slabija“, priča nam Danijel Bastijančić, vlasnik Vinarije “Lunika“ iz mjesta Brajkovići te dodaje kako su mu od sorata najviše zastupljene crna malvazija i borgonja, a među rijetkim je ovdašnjim vinogradarima koji ima i izvornu sortu crni muškat.

Upoznajte pet vinara čija su vina bez kompromisa, a maceriraju ih i 365 dana!

Za razliku od njega, Adriano Sošić iz Bubana, od ukupno sedam hektara vinograda, berbu je završio tek na 20% površina. Razlog tomu je više nego opravdan. Prije nekoliko dana postao je ponosni otac djevojčice.

Zemlja crvenica idealna je za vinogradarstvo

“Starija kćerka dobila je, eto, mlađu sestricu, pa s berbom kasnimo, jer je cijela obitelj bila fokusirana na rođenje djeteta. Sada se ponovno polako vraćamo poslovima u vinogradu. Iako je kroz godinu bilo dosta vlage, mislim da će grožđe, a potom i naša vina ipak biti kvalitetna. Većinske sorte su nam chardonnay i malvazija.

U nedostatku radnika, vinogradari se okreću strojevima

Osim uroda s naših površina, otkupljujemo i grožđe od pet kooperanata. Budući da iz godine u godinu sve teže dolazimo do radnika - berača, većinu vinograda beremo strojno. Kupila ga je skupina vinogradara i napokon ne moramo, dok je grožđe zrelo za berbu, razmišljati tko će nam pomoći u poslu. Znali smo imati radnike iz svih dijelova zemlje, koji su radi berbe ostali tu nakon što su završili sezonske poslove u turizmu, no sad ih se većina vrati kućama, a neki drugi se izgleda teško odlučuju na dolazak u Istru“, ističe Adriano Sošić.

Uz pomoć članova obitelji i prijatelja berba traje i u vinogradu Silvana Trošta iz mjesta Šorići u općini Kanfanar.

“Kiša doista ometa berbu, no što možemo. Odradili smo pola posla. Znači imamo tri hektara vinograda i čeka nas još hektar i pol. Moja se obitelj vinogradarstvom i vinarstvom bavi od 1885. godine, dakle bilo je i godina kad su se svi parametri poklopili i kvaliteta bila sjajna, kao i onih manje dobrih. Trudimo se uvijek izvući najbolje. U svakom slučaju bilo je itekako boljih godina. Tijekom ove nam je probleme u jednom razdoblju pravila suša, a u drugom previše oborina“, kaže Silvano Trošt.

Traže se berači grožđa

Slične se priče ovih dana mogu čuti od svakog vinogradara u ovom dijelu zemlje. U Istri je pod vinogradima oko 2300 hektara površina, a najzastupljenija sorta je malvazija istarska bijela.

S obzirom da svima nisu dostupni strojevi za berbu, dio ovdašnjih vinogradara i dalje traži berače grožđa. Osigurali bi im, kažu, smještaj i topli obrok, dali naknadu za cijenu autobusne karte ili troškove goriva ukoliko dođu svojim autom, a sat berbe platili 30,00 kn. Nakon što se poberu vinogradi, uslijedit će berba maslina, pa bi tako svatko tko se odluči za ovu vrstu zarade, imao zagarantirani posao u Istri do kraja godine. 


Tagovi

Silvano Trošt Adriano Sošić Danijel Bastijančić Kanfanar Crvenica Malvazija istarska bijela Berači


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.