Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrochem Maks
  • 23.05.2018. 10:30

Kisela trulež predstavlja novi problem za vinogradare - suzbijte uzročnika octenu mušicu ploda!

Zabilježene su brojne štete u Hrvatskoj u brojnim vinogorjima, a octena mušica ploda prvo se javlja na voćnim kulturama (breskva, trešnja, višnja), nakon čega prelazi na sorte grožđa tanke pokožice (Crljenak, Pošip i slične)!

Foto: Bigstockphoto/grigorenko
  • 1.767
  • 96
  • 0

Tijekom 2016. i 2017. godine na nekoliko lokaliteta na području grada Kaštela zabilježene su značajnije štete na grožđu sorte Crljenak uzrokovane napadom octene mušice ploda Drosophila suzukii i voćnog kusokrilca Carpophilus hemipterus. Napadnuti vinogradi imaju miris po octu, a oko zaraženih grozdova prisutne su vinske mušice.

Prema procjenama na terenu, u pojedinim vinogradima radilo se o štetama od Drosophile suzukii, u početku oko 30% a pred berbu od minimalno 50% te je upitna kvaliteta grožđa koje je pobrano i otišlo na preradu. Pojedini vinogradari obavili su tretiranje bakrenim sredstvom radi smanjenja širenja kisele truleži, preporučeno im je uklanjanje i uništavanje van vinograda svih zaraženih grozdova te tretiranje insekticidima kratke karence.   

Octena mušica ploda (Drosophila suzukii) štetnik je azijskog podrijetla. Nedavno je introducirana u Europu i jedan je od najvažnijih invazivnih štetnika na voću i grožđu.

U Hrvatskoj štetnik registriran 2010. godine

U Hrvatskoj smo ju registrirali prvi put krajem 2010. Vrlo je vjerojatno da je ona već puno prije bila prisutna u Hrvatskoj, no nije joj se pridavala pažnja, primarno zbog toga što se mislilo da je to vinska mušica (D. melanogaster) ili voćno vinska mušica (D. simulans). Svojom aktivnošću ovi štetnici otvaraju put za različite bakterije, kvasce, gljivice uzrokujući neupotrebljivost, kiselost i trulež plodova. Bobice mijenjaju boju od tamnoljubičaste prema svijetlo ljubičastoj zatim smeđoj boji. Sadržaj bobica gubi čvrstoću, postaje mliječno vodenast s mnoštvom ličinki. U pokožici ispražnjenih bobica nalaze se ostaci fekalija sa ili bez ličinki. 

Zabilježene su brojne štete u Hrvatskoj u brojnim vinogorjima, a octena mušica ploda prvo se javlja na voćnim kulturama (breskva, trešnja, višnja), nakon čega prelazi na sorte grožđa tanke pokožice (Crljenak, Pošip i slične).

Radiant uspješno suzbija octenu mušicu ploda!

U Hrvatskoj je registriran novi insekticid za suzbijanje štetnika Drosophila vrsta. Prema svjetskim registracijama insekticid Radiant koji je u ponudi tvrtke Agrochem Maks odlično suzbija octenu mušicu ploda Drosophila suzukii. Najveća prednost ovog novog insekticida je karenca od samo sedam dana, tako da se može koristiti i u fazi šare, odnosno omekšaja grožđa, kada štetnik radi najveću štetu.

Za više informacija o nabavi i korištenju insekticida Radiant slobodno se obratite predstavniku tvrtke Agrochem Maks d.o.o. za Dalmaciju Igor Gomezelj na: +385 98 9980627 ili na e-mail: igor.gomezelj@agrochem-maks.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Agrochem Maks Vinova loza Octena mušica ploda Kisela trulež Drosophila suzukii Suzbijanje Zaštita Štetnik


Autor

Igor Gomezelj

Više [+]

Igor Gomezelj je diplomirani inženjer agronomije. U Agrochem Maksu radi kao stručni savjetnik i tim se poslom bavi već 17 godina. Od toga 12 u Agrochem Maksu.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!