Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 10.04.2017. 09:00

Koja zaštita je potrebna vinovoj lozi u travnju?

Početkom travnja i dolaskom toplijeg vremena vinova loza započinje s rastom i razvojem iz pupova. Obratite pažnju na neke važnije bolesti i štetnike, kao što su crna pjegavost, plamenjača, grinje, lozin pauk i drugo te provedite pravovremenu zaštitu.

  • 8.576
  • 189
  • 1

Početkom travnja i dolaskom toplijeg vremena vinova loza započinje s rastom i razvojem iz pupova. Porast ovisi o klimatskim prilikama, sorti i podlozi, ali i o samom položaju vinograda. Početkom vegetacije preporuča se obratiti pažnju na neke važnije bolesti i štetnike.

U periodu kretanja vegetacije skrećemo pozornost na suzbijanje crne pjegavosti (Phomopsisa) i prezimljujuće pepelnice (luga) dok se plamenjača suzbija kad promjer listova prijeđe 2-3 cm.

Od štetnika koji se mogu pojaviti opasne su grinje (erinoza i akarinoza), grba korak (Peribathodes rhomboidaria) zatim lozine pipe (Otiorhynus spp.), te cigaraš (Byctiscus betulae).

Crna pjegavost

Crna pjegavost (Phomopsis viticola) je najopasnija bolest u fazi početka vegetacije, ona iz godine u godinu polako razara drvo te smanjuje prinose sve dok ne izazove potpuno propadanja trsova.

Simptomi crne pjegavosti lako se mogu uočiti na rozgvi u vrijeme rezidbe:

  • kora je srebrnaste ili bijele boje sa karakterističnim rak ranama na prva 2-3 internodija
  • pupovi na zaraženoj rozgvi kasnije kreću ili kržljaju sa karakterističnim oštećenjima u obliku uzdužnih pukotina
Simptomi pepelnice i crne pjegavosti

Pepelnica vinove loze

Pepelnica vinove loze prezimi u pupovima, na kori i otpalom lišću. Prve zaraze mladica se obično ne primijete, ali se može prepoznati zaražena rozgva iz predhodne vegetacije. Preporuka je pepelnicu suzbijati preventivno, odmah od faze bubrenja pupoljaka. Pepelnica se u kasnijoj fazi razvije u obliku pepeljaste površinske prevlake na listovima, bobicama i mladicama. Gljiva brzo preraste kožicu bobe, koja otvrdne, prestane rasti, pukne, tako da se vide sjemenke. Tako zaražene bobice do berbe napadaju truležnice.

Zaštita vinograda od crne pjegavosti i pepelnice na početku vegetacije:

1. Fenofaza vunastog pupa do 2 cm:

  • za crnu pjegavost i bolesti kore (drveta), tvrtka Syngenta preporuča bakreni pripravak Nordox 75 WG u koncentraciji 0,15% (15 g/10 lit), koji se jako dobro veže na rozgvu i kiša ga teško ispire te je najkvalitetniji bakreni pripravak na tržištu
  • za pepelnicu se preporuča Thiovit Jet u odmjeri 60 g/10 lit (viša doza samo ako ima grinja)

2. Fenofaza razvoja mladice 2-25 cm dužine:

  • u ovoj fenofazi vinogradu prijeti opasnost od tri bolesti: crna pjegavost, pepelnica i plamenjača
  • najbolji izbor za zaštitu je Universalis u količini 20 ml/10 lit, koji se odlikuje vrhunskim djelovanjem, u sebi sadrži dvije djelatne tvari koje suzbijaju sve tri navedene bolesti kako kontaktno tako i lokosistemično.
Syngentina preporuka za zaštitu vinove loze

Grinje na vinovoj lozi

Grinje predstavljaju značajne štetnike u ranoj fazi bubrenja pupoljaka, a ponekad i kasnije tijekom ljeta. Na lozi živi nekoliko vrsta koje su iz različitih rodova no za determinaciju je potrebna lupa ili mikroskop jer su vrlo sitne i oku nevidljive.

Na početku vegetacije obično se prvo pojave eriofidne grinje, a njihova oštećenja stručno nazivamo Erinoza ili Akarinoza. U kasnijoj fazi na lozi se može pojaviti crveni (voćni) i žuti lozin pauk te rijeđe koprivina grinja.

Zaštita od grinja je potrebna samo u onim područjima gdje se redovito javljaju. Za tu namjenu preporuča se prvo prskanje u fazi vunastog pupa s pripravkom Thiovit Jet 1-2% (100-200 g/10 lit) koji osim primarne namjene za suzbijanje prezimljujuće pepelnice uspješno ometa razvoj eriofidnih grina, a za kasnija prskanja kad mladice pređu 3-5 cm najbolji izbor je pripravak Vertimec u koncentraciji 0,075% ili 7,5 ml/10 lit jer djeluje na više vrsta grinja te ima rezidualno (produženo) djelovanje.

Grba korak

Grba korak je gusjenica koja izgriza pupove u fazi vunastog pupa. Suzbija se iznimno piretroidima ako je potrebno, inače je sporadični štetnik i ne javlja se svake godine i u svim vinogradima.

Važne napomene za prva prskanja vinograda:

  • naveden doze i koncentracije pesticida odnose se na klasično prskanje (leđnim prskalicama bez zračne potpore). S količinom škropiva od 100 lit u ovoj fazi možete oprskati 800 do 1.000 trsova.
  • ako koristite traktorske raspršivače, utrošak škropiva ovisi o tlaku, brzini kretanja i tipu dizni. U tom slučaju pridržavajte se hektarske doze s uputstva na pripravku umanjene za 50-60% (mali volumen zelene mase).
  • koristite svu propisanu zaštitnu opremu i primijenjujte pripravke odgovorno kako bi zaštitili sebe i okoliš.
  • ne dozvolite da vam kiša ispere sredstvo nakon prskanja.
  • planirajte zaštitu minimalno 6 sati prije kiše.

Za više informacija o zaštiti vinove loze, obratite se tvrtki Syngenta na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Syngenta Prskanje Zaštita Vinograd Vinova loza Vunasti pup Crna pjegavost Plamenjača Grinje Bolesti


Partner