Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba vinograda
  • 13.05.2023. 13:30

Koji su obavezni zahvati zelene rezidbe u vinogradu?

Za razliku od vinskih sorti čiju kvalitetu određuje kemijski sastav grožđa, kod stolnog grožđa se puno pažnje posvećuje vanjskom izgledu, odnosno organoleptičkim svojstvima grozda.

Foto: Depositphotos/Cornfield
  • 2.523
  • 158
  • 0

Rezidba vinove loze (Vitis Vinifera L.) na zeleno podrazumijeva sve zahvate koji se izvode na zelenim dijelovima trsa tijekom vegetacije.

Time se korigira rezidba na zrelo te visina i kvaliteta prinosa, a neki zahvati reza u zeleno ekonomski su opravdani samo u proizvodnji stolnog grožđa.

Za razliku od vinskih sorti čiju kvalitetu određuje kemijski sastav grožđa, kod stolnog grožđa se puno pažnje posvećuje vanjskom izgledu, odnosno organoleptičkim svojstvima grozda, kao što su veličina, rastresitost, uniformnost grozdova i bobica, ravnomjerna obojenost, čvrstoća i elastičnost pokožice, itd. Međutim, kod stolnih i vinskih sorti grožđa, obavezne mjere zelene rezidbe su: plijevljenje, pinciranje i povezivanje mladica.

Plijevljenje

Sastoji se u odstranjivanju mladica na starom drvu i nerodnih koje se razvijaju iz zimskih pupova na rodnom drvu. Obično se provodi u svibnju odnosno kada nerodne i suvišne dostignu dužinu 20 - 25 cm, prema nekim autorima (dr D. Vujović) s porastom mladih 10 - 15 cm.

Praksa je pokazala da je najbolje vrijeme za ovu mjeru kada se na mladicama pojave cvasti, jer tada se najbolje može ocijeniti rodnost pojedinih. Obavlja se rukom, ali ako su pri osnovi već očvrsnuli treba ih uklanjati oštrim nožem. Istovremeno plijevljenjem uklanjamo izdanke izbile iz korijenovog stabla podloge, jer oni mogu biti uzrok sušenju trsa iznad spojnog mesta.

Ako se ne uklone dok su još zeleni, obavezno se uklanjaju prilikom redovne rezidbe. Za ovu mjeru su potrebna dva do tri radna dana, a cilj je da se nakon nje ostavi osam do 12 mladica po četvornom metru  površine.

Pinciranje 

Kada se u proljeće ustanovi da trsovi ne nose dovoljno roda ili ga uopće nemaju, onda se prikraćuju - pinciraju glavne (rodne) mladice radi izazivanja rodnih zaperaka i dobivanja dopunskog prinosa grožđa na njima. Prema tome, ovo nije redovna agrotehnička mjera. Obavlja se samo prije cvatnje, najčešće 10 - 20 dana.

Ova mjera je posebno učinkovito kod sorti sklonih rehuljanju (10 - 30 odsto veći prinos).

Rezidba vinove loze - koje su najčešće greške i kako ih izbjeći?

Obavlja se oštrim nožem. Potrebno je četiri do pet radnih dana/ha.

Povezivanje

Prvo povezivanje mladica početi s njihovom dužinom 20 - 30 cm, prije cvatnje. Drugo povezivanje je poslije cvatnje, a ostala prema potrebi. Vežu se zajedno na armaturu na dva do tri mjesta, pazeći da se previše ne stegnu, jer to može izazvati poremećaje u kretanju sokova kroz mladice. Povežite ih špagom ili plastičnom vezicom za žicu ili kolac.

Prvo povezivanje mladica početi s njihovom dužinom 20 - 30 cm (foto: J. Kuzmić)

Nakon završene cvatnje obavlja se uklanjanje zaperaka i prorjeđivanje bobica.


Tagovi

Zelena rezidba vinove loze Vinograd Radovi u vinogradu Pinciranje Plijevljenje Povezivanje


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijaliziran za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrćarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.