Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blokirana ulaganja
  • 19.11.2013. 07:55

Koliko će ih koštati hrvatska birokracija?

I dok Hrvatska kroči europskim putevima, stalno zapinje o žrtve vlastite birokracije pa tako, uz svu volju ulagača, stopira vlastiti razvoj

Foto: freepik.com
  • 443
  • 43
  • 0

Zbog spore administracije, neučinkovite birokracije, kao i neusklađenosti hrvatskih i europskih zakona, investicija tvrtke "Poljopromet" vrijedna najmanje šest milijuna eura na čekanju je već dvije godine. Pokušaj tvrtke da izgradi vinariju i kušaonicu vina sa svim pratećim sadržajima na predjelu Raba, stopiran je nemogućnošću ishođenja dokumentacije za gradnju. Obraćali su se lokalnoj vlasti, županiji, ali i ministarstvima - odgovor nisu dobili, a što je najgore − novac iz fondova propada. Lokacijska dozvola, koju je “Poljopromet” podnio nadležnom uredu za prostorno uređenje, odbijena je uz obrazloženje da planiraju izgradnju u zaštićenom obalnom pojasu te da vinarija nije ucrtana u generalnom prostornom planu općine Slivno, iako je riječ o objektima koji ne zadiru u zaštićeni pojas.

Tu počinje problem s nejasnim hrvatskim zakonima. Naime, Ministarstvo poljoprivrede, s kojim je “Poljopromet” sklopio ugovor o koncesiji na predmetnom zemljištu, izričito dopušta “postavljanje gospodarskih i pomoćnih objekata ako su u skladu s prostornim planom jedinice lokalne uprave”, u ovom slučaju Općine Slivno. I dok im Ministarstvo poljoprivrede odobrava izgradnju, Ministarstvo graditeljstva ne želi izdati lokacijsku dozvolu.

Tako se državne institucije međusobno nadmudruju, umjesto da rade svoj posao, a sve to na leđima poljoprivrednika. Svi su se nadali da će ulaskom Hrvatske u EU riješiti svoje teškoće, ali od toga za sada nema ništa pa su zasad stopirani ambiciozni planovi da prostor Komarne postane mala vinska regija.

Naime, zakoni EU-a propisuju da se vrhunska vina mogu proizvoditi samo ako je prerada grožđa organizirana u vinogradu. Zbog postojećih birokratskih prepreka, “Poljopromet” svoje kvalitetno grožđe sorti plavac mali, syrah, cabernet i chardonnay mora odvoziti na mljevenje u neku od vinarija na Pelješcu. Vlada je proglasila Komarnu posebnom vinskom regijom, a planirane su i vinske ceste, što je osnovni preduvjet za razvoj vinskog turizma.

"Zar nikoga u ovoj državi nije briga za to što investicija stoji i propada? Svi traže neke ulagače, a kad netko odluči raditi i graditi, onda se ne može maknuti s mjesta. Općinski prostorni plan nije nam toliki problem koliko činjenica da ne možemo dobiti dozvolu za objekte udaljene stotinu metara od mora. Iako gradimo objekte za poljoprivrednu namjenu, to nikoga u državnim institucijama nije briga", kaže suvlasnik “Poljoprometa”. Ako je suditi po ovoj antiinvesticijskoj priči iz Komarne, Hrvatska je ušla u Europu, ali Europa još uvijek nije stigla do Hrvatske.

Foto: freepik.com


Tagovi

Birokracija Komarna Vinska cesta Poljopromet Ministarstvo poljoprivrede Projekt Ministarstvo graditeljstva