Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 17.04.2018. 15:00

Kreće proljetno buđenje - zaštitite vinovu lozu od korova!

Procjenjuje se da korovi u hrvatskom vinogradarstvu prosječno smanjuju prinose grožđa za 8% što nije nimalo mala brojka. Chromos Agro preporuča pripravak koji će vam olakšati posao suzbijanja korova!

Foto: Bigstockphoto/oksix
  • 1.060
  • 67
  • 0

Dolaskom toplih dana i prvim kolanjem sokova u biljkama, započinje buđenje biljne vegetacije. U intenzivnom i suvremenom uzgoju vinove loze važno mjesto zauzima borba protiv korova. Procjenjuje se da korovi u hrvatskom vinogradarstvu prosječno smanjuju prinose grožđa za 8% što nije nimalo mala brojka. Zato samim time moramo ozbiljno pristupiti u rješavanju tih problema u uzgoju vinove loze.

U višegodišnjim nasadima prvo kreće porast korovne vegetacije odnosno travnih korova. Budući da korjenov sustav biljke u uzgoju koristi ista hranjiva i vlagu iz tla kao i korovi, potrebno je odmah u počecima vegetacije krenuti sa suzbijanjem korova. Stoga suzbijanjem korova pružamo uzgajanoj biljci bolji pristup hranjivu i vlazi, čime imamo bolji porast i razvoj uzgajane biljke u vegetaciji. Opće gledano, korove suzbijamo primjenom herbicida i mehaničkom obradom tla.

U Hrvatskoj prevladava način održavanja tla među rednom košnjom (malčiranje) ili frezanje, a unutar reda održavanje primjenom herbicida ili okopavanjem. Važno za napomenuti je da se u mladim nasadima (od 1 do 4 godine starosti) izbjegava primjena herbicida, jer su stabljike još uvijek zelene te može doći do negativnog utjecaja herbicida na trs. U tim slučajevima primjenjuje se okopavanje.

Odaberite Herkules za zaštitu od korova

U suvremenim nasadima vinove loze održavanje se provodi primjenom herbicida. Prva upotreba herbicida je u vrijeme prvog porasta korova, kada još ne kreće vegetacija vinove loze, no kod kasnijih tretiranja potreban je oprez. Prilikom primjene herbicida vrlo je važno paziti da ne dođe do zanošenja (drifta) sredstva na zelene dijelove biljke, kako bi izbjegli štete herbicidnog djelovanja. U tim slučajevima primjenjuje se okopavanje.

Preporuke su da se iznikli korovi prskaju kada dostignu 15 do 30 cm visine, počevši od sada pa najkasnije do početka svibnja. Chromos Agro preporuča pripravak koji će vam taj posao olakšati: Herkules - neselektivni sistemični herbicid namijenjen suzbijanju jednogodišnjih i višegodišnjih korova.

Prilikom primjene herbicida vrlo je važno paziti da ne dođe do zanošenja (drifta) sredstva na zelene dijelove biljke!

Biljke ga brzo upijaju preko lista i ostalih zelenih dijelova te ga sokovima prenose u korijen i rizome. U prvih 48 sati nakon tretiranja biljka korova usvaja najveći dio sredstva. U vrijeme primjene korovi moraju biti dobro razvijeni, imati veliku lisnu masu, kako bi se omogućilo maksimalno upijanje sredstva. Herkules u dodiru s tlom veže se na čestice tla, a djelovanjem mikroorganizama brzo se razgradi na vodu, dušik, fosfor i CO2. Zbog toga na biljke ne djeluje preko tla i korijenovog sustava.

ce
U vrijeme primjene herbicida korovi moraju biti dobro razvijeni, imati veliku lisnu masu

Kada Herkules počinje djelovati?

Prvi simptomi djelovanja na biljke korova uočavaju se u promjeni boje, jer biljke poprimaju crvenu ili žutu boju. Nakon sedam dana osuše se jednogodišnji korovi, a višegodišnji s dubokim korijenovim sustavom za dva do tri tjedna. Tretiranje treba obaviti po lijepom i mirnom vremenu bez vjetra, kako ne bi došlo do zanošenja sredstva.

Dostupan je u pakiranju od 0,2 L, 1 L i 5 L.

Upotrebom kombinacije herbicida Herkules i Pledge 50 WP jedanput godišnje dobiva se zaštita u vinogradu tijekom čitave vegetacijske sezone. Pledge 50 WP djeluje na nove širokolisne i dio uskolisnih korova, koji niču iz korijena, podanaka i sjemena.

Navedenom kombinacijom herbicida preporuča se suzbijanje korova na dva načina:

  • Tretiranje cijele površine Herkules 4 l/ha i Pledge WP 1,2 kg /ha, utrošak vode 100 do 200 l/ha
  • Tretiranje u trake širine 70 cm Herkules 1,5 l/ha i Pledge 50 WP 400 g/ha
wd
Herbicid Herkules

U paleti proizvoda nude još selektivni kontaktni i zemljišni herbicid Stomp Aqua koji se koristi u količini 2,5-3,0 l/ha usmjerenim prskanjem između redova sađenja u vrijeme mirovanja vegetacije, prije nicanja korova.

Ovaj članak je savjetodavnog karaktera. Prije primjene pripravka pažljivo pročitajte uputu za uporabu priloženu uz proizvod. Za više informacija o zaštiti vinograda od korova, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinograd Korov Vinova loza Herkules Chromos Agro Zaštita Vegetacija Prskanje Prinos


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije