Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba loze
  • 11.03.2021. 10:00

Krenulo suzenje vinove loze, ali pad temperature može biti poguban

Oni koji imaju veće površine već su završili rezidbu loze, a zbog visokih temperatura u proteklom periodu došlo je i do njenog suzenja, koje, kažu stručnjaci, traje 15 do 20 dana.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 254
  • 34
  • 0

Vinogradari su jedan od najvažnijih poslova u zasadu vinove loze, orezivanje, počeli još polovinom februara. Pojedini su već orezani, a stručnjaci podsjećaju da rezidbu treba završiti do kraja marta. Neophodno je voditi računa da li se radi o vinskim ili stonim sortama i tome prilagodini i vrijeme, ali i način orezivanja. 

Loza je u fazi zimskog mirovanja što je idealno za ovu pomotehničku mjeru, kaže stručnjak Fedor Pušić. Zbog prethodnih visokih temperatura može doći i do suzenja vinove loze.

"Trenutno se vinogradi nalaze u fazi zimskog mirovanja. Međutim, visoke dnevne temperature u prošlom periodu su već uslovile proces pokretanja sokova koji kreću iz korjena biljke ka gornjim dijelovima, pa ako se toplo vrijeme nastavi može doći i do suzenja vinove loze", kaže Pušić.

Vinova loza dobro podnijela zimu: Koje načine rezidbe primjeniti?

Početak kretanja sokova ili suzenje registruje se kada na presjeku zrelog lastara ili na starijem dijelu čokota ističe sok. Kada se tlo oko korijena zagrije na šest do osam stepeni on započinje svoju aktivnost, odnosno, kreće da se grana i usvaja vodu i mineralne materije koje potiskuje u nadzemni dio. Ovaj proces zavisi od temperature zraka i tla, a zatim od fizičkih osobina zemlje, vrste, sorte i lozne podloge. U južnijim krajevima ova fenofaza počinje ranije nego u sjevernim. U prosjeku traje 10 do 20 dana.

Dugi period niskih temperatura poguban za lozu

Posljednjih 10 do 15 godina klima se mijenja. Zime su sve blaže pa je to i prilika da se gajenje vinove loze još više raširi jer vinograd ne voli hladnoću i niske temperature, objašnjava naš sagovornik i dodaje da iskusni proizvođači znaju kada i šta treba raditi, ali od vremenskih uslova zavisi kompletna proizvodna godina.

Sada su temperature visoke, ali njihov pad i jutarnji mrazevi mogu naštetiti usjevu.

"Zasad ne voli jaku zimu i duži period niskih temperatura od -15 do -20 stepeni može da bude poguban za vinovu lozu. To može da se desi i sada ako nakon ovako toplog vremena dođe do pada temperature i jutarnjih mrazeva", kaže Pušić i dodaje da pojedini vinogradari prilikom rezidbe odsjeku dio loze koji stavljaju u toplu prostoriju kako bi provjerili koja su okca rodna, a koja ne. Na taj način mogu da procijene prinos i rodnost.

Vodite računa o sortama

Prilikom orezivanja treba voditi računa koje sorte su u pitanju jer postoji razlika između onih stonih i vinskih.

Rezidba se razlikuje od toga da li se radi o stonim ili vinskim sortama

"Kod vinskih sorti se u posljednje vrijeme loza orezuje tako da prinos bude jedna butelja po čokotu, odnosno ostavlja se tako da rodnost bude od 1,5 do dva kilograma grožđa po čokotu od čega bi se dobilo od sedam decilitara do jednog litra kvalitetnog vina", dodaje ovaj stručnjak.

Što se stonih sorti tiče one su osjetljivije na hladnoću i jutarnje mrazeve pa njihovo orezivanje može da započne u martu, uz napomenu da taj posao treba da bude završen do kraja ovog mjeseca.


Tagovi

Rezidba vinove loze Vinske sorte Stone sorte Visoke temperature Suzenje vinove loze Uzgoj vinove loze


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".