Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispitivanje vina
  • 18.05.2021. 15:00
  • Požeško-slavonska, Kutjevo

Laboratorij za senzorna ispitivanja vina otvoren u Kutjevu

Proizvođači će moći predati zahtjeve i uzorke za stavljanje vina na tržište, gdje će se obaviti administrativna kontrola i distribucija uzoraka na fizikalno-kemijska i senzorna ispitivanja, navode iz HAPIH-a.

Foto: Vedran Stapić
  • 184
  • 206
  • 1

U Kutjevu je otvoren Laboratorij za senzorna ispitivanja vina Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. 

Kako navode iz HAPIH-a, ovaj kraj je u hrvatskim razmjerima zasigurno najpoznatije vinogradarsko-vinarsko područje, čije se ime veže uz tradiciju dugu gotovo 800 godina, visoku kvalitetu vina i našu najznačajniju vinsku sortu Graševinu.

Područje vinogorja Kutjevo s 464 proizvođača grožđa i vina, s više od 1.300 hektara vinogradskih nasada te udjelom od 15 posto od ukupnih količina vina koja se stavljaju na tržište, pripada u skupinu najvažnijih vinogradarsko-vinarskih područja u Hrvatskoj. 

Također, ovdje su se smjestili neki od najpoznatijih i najutjecajnijih domaćih proizvođača vina kao što su Kutjevo D.D., Krauthaker d.o.o., Vinogradarstvo i vinarstvo "Enjingi", Perak d.o.o, Galić d.o.o. i mnogi drugi.

Unapređenje vinogradarsko-vinarskog sektora

U ovoj ispostavi Regionalnog ureda proizvođači će moći predati zahtjeve i uzorke za stavljanje vina na tržište, gdje će se nakon zaprimanja izvršiti administrativna kontrola i distribucija uzoraka na fizikalno-kemijska i senzorna ispitivanja te će se moći preuzeti i finalna rješenja za stavljanje vina na tržište. 

Po ključu vinogradarskih površina i broja proizvođača, bit će angažirani i nadzornici, s primarnom zadaćom kontrola na terenu, a koji će biti angažirani i na poslovima potvrđivanja sukladnosti proizvoda prema specifikacijama za zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, prikupljanja uzoraka grožđa za proizvodnju autentičnih vina, arhiviranje uzoraka te provedbu nadzora berbi grožđa za proizvodnju predikatnih vina.

Fizikalno-kemijska i senzorska analiza vina odsad i u Osijeku

"S obzirom na značaj ovoga područja unutar regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje, otvaranjem laboratorija, odnosno regionalne ispostave, vinarima će se pružiti dodatna podrška u poslovnom procesu, s ciljem unapređenja cijelog vinogradarsko-vinarskog sektora i bolje povezanosti proizvođača i HAPIH-a“, ističu iz Agencije.


Tagovi

HAPIH Laboratorij Ispitivanje vina Kutjevo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]