Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba vinskog grožđa
  • 17.08.2015. 08:30

Manje grožđa, više dobrog vina!

Vinogradari će ove godine imati manje soka, ali će on biti vrhunskog kvaliteta.

  • 588
  • 329
  • 0

Dvomesečna tropska suša, bez padavina, uslovila je ranije sazrevanje grožđa, pa će i berba ranije nego što je to uobičajeno.

Zato smo otišli do Erdevika, do iskusnog vinogradara Đure Kubečke koji se tim poslom bavi tri decenije.

Manje vina, ali izvanredan kvalitet

Vinski podrum
Vinski podrumi spremni za novu berbu

Evo kako on ocenjuje stanje u vinogradima: "Vinogradima je nedostajala vlaga, bobice su loše nalivene. Grožđe traži sokove, a to se nije desilo. Rane sorte, kao što su šardone, game, pino noar, su u solidnom stanju. Kod kasnijih sorti, iz četvrte dekade, biće problem sa kaberne sovinjonom kao i sa vrancem. Sa druge strane, ljubitelji čašice dobrog vina mogu da se raduju. Mi vinogradari ćemo imati manje soka, ali će on biti vrhunskog kvaliteta. Dakle, manje vina, izvanrednog kvaliteta", kaže Kubečka.

U proleće borba sa bolestima pa onda suša

Sa zdavstrene strane grožđa i vinograda u celini, Kubečka je zadovoljan s obzirom na lanjsku izuzetno kišnu godinu i svega onoga što je potom usledilo: "Prošle godine smo imali velike nedaće sa kišama, sa poplavama, pa sa bolestima u vinogradima. Na žalost, ta loša prošla godina se odrazila i na ovu godinu. Zima je bila slaba, mnogo nam je bolesti prezimilo pa smo se s proleća prvo borili protiv bolesti. Najveći problem nam je zadavala fitoplazma. Potom, nakon juna, nedaće sa sušama", kaže on.

Sremci najviše vole italijanski rizling

Flaširana vina
Flaširana vina

Kubečka, inače gaji osam sorti vinove loze da bi izašao u susret svim ljubiteljima vina. Kaže da Sremci vole najviše italijanski rizling zbog špricera, a da je kod crvenih sorti neprevaziđen kaberne sovinjon. Ljubitelji rozea, naročito u ovim letnjim mesecima, piju ga od gamea pomešanog sa muskat hamburgom. Ima vinograde na 2,5 ha. Lozni kalemovi, njih 9.000 je stiglo iz Italije i Raušeda iz agrokooperative VCR. Kubečka je zadovoljan kvalitetom tog loznog sadnog materijala.

Inače, vinarija Kube, smeštena je nedaleko od Erdevika, sa vinogradima koji se pružaju do plaže jezera Moharač. Ova mala porodična vinarija vina prodaje u svom podrumu. Kubečka kaže da mu crvena vina iz kasnijih epoha berbe odležavaju tri godine, pa ih tek onda plasira na tržište. Proizvodi isključivo suva vina, a kapacitet podruma je 20.000 litara. Mi smo probali kaberne sovinjon iz 2012., koji bi mogao da stane rame uz rame sa mnogo izvikanijim predstavnicima ove sorte s našeg podneblja.

Jezero Moharač, idealno je mesto za beg od gradske vreve tokom vrelih letnjih dana, a tu idiličnu sliku upotpunjuju Kubičkini vinogradi, urednog špalira, bez ijedne travke u zasadu.

Kvalitetno vino mora da zadovolji sva čula

Kubečka kaže da kvalitetno vino mora da zadovolji sva čula: oči pogledaju, nos pomiriše, a ukus je presudan za procenu vina. Naš domaćin kaže da vino ne treba da pijemo nego da jedemo. Gutljaj bi trebalo što duže da zadržimo u ustima i tako odredimo njegov kvalitet. Šeretski dodaje da vino mora da zadovolji i čulo sluha pa se zato i kucamo, da bi zvuk stakla, dve čaše u pokretu, stavio pečat na kompletan ugođaj. Đura Kubečka je ekipu Agrokluba ispratio stihovima:

"Čašice lepa, čašice jasna,
kako si divna, kako si krasna,
kad nisi prazna.
"


Foto prilog


Tagovi

Vinogradarstvo Vino Erdevik Đura Kubečka Fitoplazma Berba Sazrevanje grožđa Bolesti Suša Crvene sorte Jezero Moharač Procena vina Kasnije sorte Rane sorte


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."