Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina 2018
  • 20.11.2018. 10:30

Marijana Petir darovala 5.000 kuna PZ Cres i nagradila šampiona Sabatine izletom u Bruxelles

Poklon bon u vrijednosti pet tisuća kuna europalamentarka Petir darovala je za preuzimanje 500 sadnica autohtonih sorti za sadnju pokusnog vinograda PZ Cres. Vladi Babiću, predstavniku tvrtke Misna vina iz Trnave čiji je Traminac 2009. apsolutni šampion Sabatine Petir je uručila pehar i nagradu - put u Bruxelles i posjet EU institucijama

Foto: Arif Sitnica
  • 378
  • 145
  • 2

Europarlamentarka Marijana Petir bila je "široke ruke“ na 28. Međunarodom suretu  vinara i vinogradara Sabatina 2018. u Malom Lošinju. Prije nego što su proglašeni šampioni ove sve prestižne manifestacije, Petir je Poljoprivrednoj zadruzi Cres uručila poklon bon za preuzimanje 500 sadnica autohtonih sorti vinove loze Sansigota, Trojišćine, Draganele i Magrovine za sadnju pokusnog vinograda PZ Cres, a s ciljem obnove vinograda i vinogradarstva na Cresu i Lošinju.

“Veseli me sudjelovanje u revitalizaciji vinogradarstva na Cresu. Isto ćemo pokrenuti i za druge naše otoke koji su ostali bez vinograda”, poručila je zastupnica Petir.

Prva loza već posađena

Uručenjem poklon bona ona smatra da, zajedno s organizatorom Sabatine Zadružnim savezom Dalmacije, “otvara novo poglavlje u revitalizaciji vinogradarstva i vina na otocima Mali Lošinj i Cres” gdje je nekada bilo 200 hektara vinove loze, dok danas postoji samo jedan vinograd.

Prva loza, autohtonog Sansignota je posađena uoči svečanog otvaranja manifestacije ispred hotela Aurora u Malom Lošinju, a uskoro će se zasaditi i cijeli vinograd i to na ulazu ispred pokaznog maslinika u vlasništvu PZ Cres. Maslinik se prostire na 10 hektara, zadruga ima i svoju uljaru koju su sudionici Sabatine posjetili u sklopu stručnog izleta i doznali da je creski maslinik mamac i za turiste koji su toliko oduševljeni ambijentom i proizvodima PZ Cres da svake, pa i ove  godine dragovoljno sudjeluju i u brebi maslina.

Idejom o podizanju pokaznog vinograda zadovoljan je upravitelj creske zadruge Mateo Feranić. Uz masline i maslinovo ulje sada će imati i vinograd pa će turisti dolaziti i u berbu grožđa. Cijelu operaciju podizanja pokaznog vinograda s autohtonim sortama za koje je sadnice osigurala europarlamentarka Petir već su dogovorili Lordan Ljubenkov predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, predstavnici PZ Cres i Vinarija Šipun sa Krka koja ima rasadnik autohtonih sorti među kojima su Draganela i Sansigot, koje su nekada prevladavale na Cresu i Lošinju.

Dar šampionu Sabatine

Petir je sudjelovala i u proglašenju šampiona Sabatine u najvažnijoj kategoriji  - kvaliteta i izgled buteljiranih proizvoda. Vladi Babiću, predstavniku tvrtke Misna vina iz Trnave čiji je Traminac 2009., u konkurenciji ukupno 418 uzoraka u raznim kategorija iz cijele Hrvatske i susjednih zamalja postao apsolutni šampion ovogodišnje Sabatine,  Marijana Petir je uz veliki pehar organizatora uručila i nagradu  – put u Bruxelles i posjet EU institucijama gdje će "u srcu Europe" predstaviti svoja vrhunska vina.

Lijepo od Marijane, makar se radilo i o kampanji za predstojeće europarlamentarne izbore, prokomentirali su neki od oko 1.000 sudionika ovogodišnje Sabatine  na kojoj je Petir održala i panel na temu "Budućnost Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije“ na kojem je ukratko predstavila novosti u novom prijedlogu ove najdugovječnije politike Europske unije.


Fotoprilog


Tagovi

Marijana Petir Poklon bon PZ Cres Nagrada šampionu Sabatine


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.