Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vina Kos Jurišić
  • 20.05.2020. 08:30
  • Zagrebačka, Nespeš, Sveti Ivan Zelina

Mario Jurišić: Moramo se okrenuti domaćoj proizvodnji hrane i vina

Suočeni s globalnom pandemijom koja je brojne vinare dovela u nezavidan položaj, odlučili su pokušati ponuditi ljudima nešto drugačije. Tako su Kos - Jurišići krenuli prvi s piknikom u vinogradu.

Foto: Marinko Petković
  • 690
  • 33
  • 0

Akciju prevladavanja krize izazvane pandemijom koronavirusa pod nazivom 'Odmor nikad bliži', predstavljajući putem vinske razglednice turističke potencijale Bregovine Hrvatske, vinske regije sa 630 vinara na tržištu, pokrenula je Zagrebačka županija. Kako to izgleda u praksi, provjerili smo u poznatoj vinariji i izletištu 'Vina Kos Jurišić' u mjestu Nespeš, kod Svetog Ivana Zeline.

Mario Jurišić, vlasnik vinarije i izletišta, kaže da su prvi krenuli s osmišljenom turističkom ponudom u tzv. novoj stvarnosti, uzrokovanoj Covidom-19, a koja će tek pokazati možemo li pomoći sami sebi. "Konačno se moramo okrenuti domaćoj proizvodnji, bilo hrane ili vina jer nijedan naš kamion više ne može ući u Njemačku, a njihovi voze nama i ono što nam ne treba", kaže Jurišić. Podsjetimo, od ulaska Hrvatske u EU, uvoz vina se učetverostručio.   

Tržište vina se totalno promijenilo i nema povratka na staro

Vinarija Kos Jurišić postoji već tri generacije, više od stotiu godina, sada ima oko tri ha vinograda u komadu, a nešto grožđa i otkupljuje. Tradicija proizvodnje vina datira od njihovih pradjedova, a trenutno rade sivi pinot, kerner (njemačka aromatična vinska sorta bijelog grožđa), chardonnay, rajnski rizling, muškat i pjenušac Nikolinu koji je dobio ime po njihovoj kćeri, a rađen je od pinota bijelog i kraljevine.

Bajkovito seosko domaćinstvo Kos - Jurišić 

Jurišić kaže da prvi put ove godine nisu imali tradicionalnu promociju prve boce kraljevine Zeline u Zagrebu, koja je i županijska robna marka, a u vinskom  podrumu Kos Jurišić je ima sada 4.000 litara. Kraljevina će se, naglašava, prodati jer je dobra, ali neće biti lako kao prijašnjih godina kada je to mlado vino išlo jako dobro jer se tržište totalno promijenilo. Neće biti povratka na staro ni kada se vratimo u neke stare kolosijeke, kada ova kriza jednom ipak prođe. 

Međutim, suočeni s globalnom pandemijom kao na koncu i svi ostali vinari i ugostitelji, koji trpe velike gubitke, odlučili su pokušati ponuditi ljudima nešto drugačije. Đurđica Kos-Jurišić kaže da je na jednom putovanju doživjela piknik u vinogradu. Kako to obično biva, posla je bilo previše, uvijek se izjalove neke sitnice koje moraš rješavati putem, a vremena za ostvarenje nekih svojih želja bude premalo. Vrijeme provedeno u svoja četiri zida, oni su iskoristili produktivno, tako da želje sada i realiziraju.

Jurišić ističe da su se oni u Zelini, koja je davno dobila vinsku cestu sa 30 vinarija, koja je na pola sata vožnje od Zagreba, bili i 'malo uspavali'. Naše je prokletstvo, kaže, što smo blizu metropole da bi netko ovdje došao i prespavao, iako ima soba, ali sad dolaze i neki novi sadržaji, kao veliki aqua park u Zelini, pa bi trebalo biti i više posjetitelja iz regije. 

Socijalna distanca za piknik u vinogradu  

Kos Jurišići su krenuli prvi s piknikom u vinogradu. Ideja je da izaberete jednu od tri košare prepune domaćih jela i uživate s vama dragom osobom na dekici, a pogled vam puca na vinograd. Cijene košara kreću se od 250 do 380 kuna, a namijenjene su za dvije osobe. Tako će ljubitelji domaćih narezaka guštati u domaćim proizvodima mesnice Kudelić, zapečenim štruklama koje radi gospođa Đurđica, pravom domaćem kruhu bake Dragice koja ga osobno pravi, domaćim sokom od bazge te naravno vinom spomenute vinarije.

Prvi su krenuli s piknikom u vinogradu

Mogu primiti u kušaonici vinarije do četrdesetak ljudi, iako su im kapaciteti, prije preporučene socijalne distance bili 100 mjesta, uz naravno prethodnu rezervaciju kako bi mogli spremiti frišku hranu i napuniti košare za popodne uživanja na dekici u vinogradu. Piknik planiraju organizirati tri dana u tjednu i to od petka do nedjelje.  

Jurišić napominje da ne računaju da će ljudi odmah navaliti jer će trebati dosta vremena i puno truda i umjeća da se stvari vrate barem donekle u normalu. Naravno, ima u Nespešu, kao i u Zelini, još dobrih vinara koje treba posjetiti i doživjeti njihova vina, nije zaboravio napomenuti Mario.

Pravo lice pinota sivog iz Bregovine Hrvatske   

Od više dobrih vina Kos Jurišić izdvajamo pinot sivi, koje je pomalo ćudljivo vino, jer ne spada ni u bijele ni u crne sorte, zbog čega i nosi pomalo nezahvalan naziv sivi. Jurišić se već dugo bavi ovom zahtjevnom sortom, koja ima bezbroj lica, a dobar vinar joj lakše pogodi ono pravo, koje opet ovisi i o vinogorju, što znači da sorta ima potencijal u bregovitoj Hrvatskoj, ali i da nosi određene rizike. S druge strane, kerner, koji smo probali, za naš ukus je bio malo prekiseo jer se radi o križancu sorata trollinger i rajnski rizlig, a bit će da je prva sorta bila više zastupljena, jer rizling, slovi kao kraljevska sorta.

Vinska cesta u Zelini je dobro označena, nećete se samo tako izgubiti među pitomim brežuljcima Stare Zeline, a ima i dosta dobrih vinarija, iako ih je većina otvorena samo po najavi. No, uske prometnice su slabo održavane, dio je i makadam, koji pomalo kvari idiličnu sliku kraljevine Zeline. 


Fotoprilog


Tagovi

Vina Kos Jurišić Mario Jurišić Kraljevina Zelina Piknik u vinogradu


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije