Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinov svrdlaš
  • 02.09.2013.

Maslinovo ulje ove godine - na kapaljku

Preporučene mjere zaštite protiv maslininog svrdlaša poduzela je svega nekolicina maslinara, a žale se i na premali broj proizvoda za zaštitu maslina.

Foto: RGBStock.com
  • 678
  • 65
  • 0

Iako su upozorenja o potrebi mjera zaštite protiv maslinovog svrdlaša bila brojna, velika većina maslinara nije ih poduzela pa je najezda tog kukca gotovo potpuno uništila urode u Istri, Kvarneru te na Krku. Maslinari južne Istre još se ne mogu pomiriti s katastrofom koja ih je snašla zbog ovoljetne najezde maslinovog svrdlaša. Nažalost, urod maslina je desetkovan i mnogi će poznati i nagrađivani maslinari ove godine imati ulja - jedva za svoje potrebe.

Kako navodi Glas Istre, Franko Raguž, stručni savjetnik vodnjanske udruge Agroturist, rekao je da će Vodnjanština proizvesti 500 tisuća litara maslinovog ulja manje, a time će nastati oko 50 milijuna kuna direktne ekonomske štete koju je uzrokovao maslinov svrdlaš.

"Zbog svrdlaša patit će cijelo gospodarstvo u Istri, i maslinari i uljare, jer ako je sada pogođen jug, sljedeće godine mogli bi biti pogođeni i maslinici na drugim dijelovima Poluotoka. Zbog najezde svrdlaša trebalo bi proglasiti elementarnu nepogodu," smatra vodnjanski maslinar Livio Belci.

U svojim maslinicima Belci, koji se bavi samo maslinarstvom, ima oko 3.500 stabala i očekuje 50 do 60 posto štete. "Lani smo imali dvije tone ulja; ove godine će biti dobro ako dobijemo jednu tonu. No, ne planiram mijenjati cijene zbog ove štete, pola litre mog maslinovog ulja košta sto kuna plus PDV i tako će biti i ove godine", kaže Belci.

Budući da je jedna tona maslinovog ulja jednaka količini od gotovo 1,1 tisuću litara (1.092 litre), ove godine Belci bi mogao imati štetu od 273 tisuće kuna zbog smanjene količine ulja. No, to nije jedini gubitak jer, kako je rekao, unatoč manjoj količini plodova očekuje da će mu ista količina vremena i isti broj radnika trebati za berbu, jer treba proći sva stabla. Naime, mnoga stabla svrdlaš je oštetio djelomično pa će se prava šteta zbrajati tek na kraju.

"Nakon što je lani suša poharala maslinike, ovo je trebala biti rekordna godina. A sada je, evo, svrdlaš uništio urod. Buža je manje napadnuta, a više je stradao leccino i pendolino. Oni koji imaju samo te dvije sorte, ostat će bez cijelog uroda. Onaj tko ima domaće sorte, bolje je prošao. Svrdlaš je s juga Istre stigao čak do Motovuna, a štetu su pretrpjeli i maslinici u Italiji pa se i Toskana bori s napadom tog kukca", kaže Belci. Dodaje da je, kao i drugi maslinari, revoltiran jer je dozvoljen premali broj proizvoda za zaštitu maslina.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Masline Maslinin svrdlaš Ekonomska šteta Franko Raguž Livio Belci Istra


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce