Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Vrbanek
  • 29.11.2018. 12:00

Melita Vrbanek ovogodišnja je najuzornija seoska žena, uzorno je i gospodarstvo koje vodi

Proizvodnja vina na ovom obiteljskom gospodarstvu temelji se na tradiciji, iskustvu i primjeni najmodernije tehnologije. Redovito nastupaju na izložbama širom Hrvatske i Slovenije te su njihova vina nositelji brojnih odličja.

Foto: arhiva OPG Vrbanek
  • 1.228
  • 77
  • 0

Melita Vrbanek ponijela je titulu najuzornije hrvatske seoske žene 2018. godine, a upravo takvo - uzorno, je i gospodarstvo čija je nositeljica. Naime, Melita je na čelu OPG-a Vrbanek iz Obreža Vivodinskog, malenoga sela između Grada Ozlja i Žumberačkog gorja, čija proizvodnja vina se temelji na tradiciji, iskustvu i primjeni najmodernije tehnologije. Redovito nastupaju na izložbama širom Hrvatske i Slovenije te su njihova vina nositelji brojnih odličja. No to nije sve, u sektoru ekološke proizvodnje bave se ovčarstvom, uzgojem žitarica, heljde i uljarica buča golica. 

Prvi pisani zapis iz našeg gospodarstva datira iz 1881. godine. Suprug i ja peta smo generacija koja se uzastopno bavi vinarstvom i proizvodnjom vina. Na gospodarstvu još žive i rade suprugovi roditelji i naše troje malodobne djece. Zaposlenih nemamo, ali zbog sve većeg opsega posla možda ćemo uskoro morati nekoga i zaposliti", priča Melita Vrbanek. 

Vrijedna obitelj Vrbanek

Inače, suprug Zdenko, svekar Lovro i svekrva Ana rade zajedno na gospodarstvu., a snaha Martina skrbi o kupcima. Vinogradi se nalaze na izričito brdovitim položajima južne ekspozicije na 240 m nadmorske visine koji se ističu posebno povoljnim agroekološkim uvjetima za proizvodnju grožđa visokih sadržaja šećera, odnosno vina visoke kakvoće.

Tradicija, iskustvo i moderna tehnologija

U modernom, lijepo uređenom podrumu, nudi se široka paleta vina normalnih i predikatnih berbi. Osim vrhunskih vina zanimljiva je i ponuda domaćeg prirodnog likera koji se dobiva destilacijom fermentiranog grožđa te maceracijom 46 vrsti bilja. Ponuda vina: Graševina, Žuti Muškat, Chardonnay, Rajnski Rizling, Zweigelt,Crni Pinot + biljne žestive i likeri. Današnja proizvodnja vina temelji se na tradiciji, iskustvu i primjeni najmodernijih tehnologija za koje valja imati znanje čemu u obitelji Vrbanek poklanjaju posebnu pažnju. Naime, njezin suprug Darko Vrbanek diplomirani je inženjer agronomije.

Melita Vrbanek najuzornija je hrvatska seoska žena za 2018. godinu!

Osim ulaganja u vinograde mnogo su uložili i u izgradnju novog, modernog vinarskog podruma s uređajem za kontroliranu fermentaciju i hladnu stabilizaciju, te zaštitu vina inertnim plinom.

Osim vinograda kojima je zasađeno 17.000 trsova, OPG se bavi i ekološkom proizvodnjom buča, žitarica i heljde, a na ekološkim pašnjacima uzgajaju ovce. Ukupno obrađuju 48 hektara zemlje i u uzgoju imaju 60 ovaca, dva konja, svinje, raznu perad i sve ono što jedno seosko domaćinstvo treba imati. Godišnje prerade oko 40 tona grožđa i oko 30-ak tona žitarica za hranidbu stoke. Za sve proizvode imaju vlastita skladišta i veliki podrum. Svoje proizvode prodaju na kućnom pragu te u restoranima u Karlovačkoj županiji, Gorskom kotaru i gradu Zagrebu.

Ključ ostanka na selu je u obitelji

Zahvaljujući sredstvima Mjere 6 Programa ruralnog razvoja, koja su dobili dvaput, vinske omotnice i poduzetničkog impulsa, uspjeli su se opremiti svim potrebnim strojevima. Riječ je o sofisticiranoj opremi, trenutačno najmodernijoj na tržištu. Nijedan uređaj nije stariji od pet godina.

Široka paleta vina 

Korisnici smo državnih potpora i same te potpore su znak da je država prepoznala poljoprivredu kao dohodovnu i važnu granu za budućnost naše zemlje, a osobito ako se to uspije stopiti s turističkom sezonom. Mslim da se u Hrvatskoj nedovoljan broj mladih bavi poljoprivredom, ali tu ne bi prozvala isključivo samo državne institucije. Smatram da poticaj mladima da ostanu na selu treba doći i iz obitelji u kojoj žive i odrastaju, koja im treba pokazati vlastitim primjerom ljubav prema životu na selu, isplativosti i dobrobiti takvog života. Znam da je to u današnje vrijeme jako teško, ali treba pokušati i vjerovati u sebe", poručuje Melita Vrbanek koja je posao u MORH-u zamijenila poljoprivredom. 


Fotoprilog


Tagovi

Melita Vrbanek Ozalj Vinograd Vino Najuzornija seoska žena


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]