Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 25.12.2020. 07:30

Metoda "otiska prsta" pomoći će u otkrivanju prijevara s vinom?

Nova tehnika koja može brzo utvrditi podrijetlo vina ima veliki potencijal, tvrde australski istraživači.

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 132
  • 67
  • 0

Istraživači sa Sveučilišta u Adelaideu otkrili su da bi nova tehnika koja koristi fluorescentnu spektroskopiju mogla pružiti relativno jednostavan i brz način otkrivanja prijevara s vinom. Ova se metoda temelji na mjerenju snage fluorescentnog zračenja i omogućava kvantitativno određivanje tragova anorganskih i organskih tvari.

Prema studiji o istraživanju objavljenoj u izdanju časopisa Food Chemistry, pokusi su pokazali da ima veliki potencijal za potvrdu zemljopisnog podrijetla vina. 

Tijekom testiranja, istraživači sa Sveučilišta u Adelaideu uspjeli su točno identificirati vina Cabernet sauvignon iz tri različite regije Australije i jedno iz Bordeauxa. Metoda je pokazala 100% točnost, priopćili su.

Cilj: identificirati kemijske markere

"Ova tehnika omogućuje prepoznavanje "otisak prsta" uzoraka prema prisutnosti fluorofora ili svjetlosnih spojeva", pojašnjava za decanter Ruchira Ranaweera, doktorandica na Waite istraživačkom institutu Sveučilišta Adelaide, koja je provela istraživanje.

Krajnji cilj bio je identificirati specifične "kemijske markere" za različite vinske regije, rekao je izvanredni profesor David Jeffery, ujedno i voditelj projekta.

"Osim što ćemo osmisliti snažnu metodu za ispitivanje autentičnosti, nadamo se da ćemo kemijske podatke dobivene iz podataka o fluorescenciji moći upotrijebiti kako bismo identificirali molekule koje razlikuju vina iz različitih regija", rekao je Jeffrey iz Waite Research Instituta i ARC Centara za inovativnu proizvodnju vina.

Pomoć u regionalnom brendiranju

Istraživači su rekli da bi tehnika mogla imati i druge koristi u vinskoj industriji poput analize fenolnih i vinskih boja i sl. 

Jeffrey je rekao da bi pristup također mogao pomoći proizvođačima u regionalnom brendiranju.

Njihovo su istraživanje podržali Wine Australia i australska vlada, Waite Research Institute te industrijski partneri kroz ARC Training Center za inovativnu proizvodnju vina.

Slična studija iz 2019. godine sa Sveučilišta Louisville otkrila je jedinstvene kemijske "otiske prstiju" u američkom viskiju koji bi također mogli pomoći u borbi protiv krivotvorina.


Tagovi

Vino Nova metoda Podrijetlo Brendiranje Znanstvenici


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.