Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvat u Americi
  • 09.05.2018. 10:05

Miljenko Grgich, legendarni hrvatski vinar u Americi osvojio vinskog Oscara

Miljenko Grgich koji je navršio 95 godina i vlasnik je imanja Grgich Hills u Kaliforniji, nagradu James Beard 2018 je osvojio u kategoriji vrhunsko vino.

Foto: Facebook/Grgich Hills Estate
  • 2.173
  • 217
  • 0

Oscarom u svijetu hrane, tako nazivaju američku nagradu James Beard 2018 koju je ovoga tjedna u Chicagu imao čast dobiti legendarni hrvatsko-američki vinar Miljenko 'Mike' Grgich. Nagrada James Beard se u američkoj restoranskoj zajednici smatra nagradom s najvišim počastima, a dodjeljuje ju James Beard Foundation.

Miljenko Grgich koji je navršio 95 godina i vlasnik je imanja Grgich Hills u Kaliforniji, nagradu je osvojio u kategoriji vrhunskih vina..

Rođen u mjestu Desne, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Grgich je studirao vinogradarstvo i enologiju u Zagrebu. U Ameriku je preselio u svojim tridesetim godinama i to preko Kanade i Njemačke, a nakon što je iz vinarije u Kaliforniji primio ponudu za posao. 

Nakon rada u brojnim vinarijama u dolini Nape, Grgich je postao vinar i partner u vinariji  Chateau Montelena. Njegov Chardonnay berbe 1973., odabran je za natjecanje na povijesnoj pariškoj degustaciji vina 1976. godine gdje je u kategoriji bijelih vina osvojio prvo mjesto. 

Nakon toga osnovao je svoju vinariju, podrum Grgich Hills u kalifornijskom Rutherfordu. Posjeduje 366 hektara vinograda i svake godine proizvode preko 70.000 sanduka vina. Grgich je zbog svog doprinosa vinarstvu primljen i u Vinarsku kuću slavnih, američkog Kulinarskog instituta.  


 


Tagovi

Miljenko Grgich Mike Grgich James Beard 2018 Chardonnay Grgich Hills Vino Nagrada


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]