Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Preporuke
  • 19.07.2013.
  • Karlovačka

Mjere u zaštiti vinove loze

Obavijest vinogradarima Karlovačke županije.

Foto: RGBStock.com
  • 221
  • 10
  • 0

Od posljednje preporuke za zaštitu vinograda proteklo je 10 dana. Budući da i dalje vladaju vrlo povoljni uvjeti za razvoj i širenje pepelnice vinove loze ponavljamo da je potrebno vršiti redovite preglede bobica grozda na njenu prisutnost. U vinogradima gdje se ustanove početni simptomi pepelnice savjetujemo provesti tretiranje pripravkom Falcon EC 460. Za učinkovito suzbijanje pepelnice primjenu izvršiti uz što veći utrošak vode, a škropivo usmjeriti u zonu grožđa.

U do sada dobro zaštićenim vinogradima protiv pepelnice savjetujemo upotrijebiti jedan od sljedećih fungicida Talendo, Vivando, Cristal, Postalon 90 SC ili strobilurinske pripravke Collis, Nativo 5 WG i sl.

Zbog ovogodišnjih vrlo povoljnih uvjeta i velikog infekcijskog potencijala peronospore vinove loze savjetujemo i dalje provođenje kvalitetne zaštite. Protiv peronospore mogu se upotrijebiti Curzate B WG, Aviso DF, Antracol combi WP, Eqution Pro, Pergado MZ, Mildicut 25 SC i dr.

Protiv obje bolesti djelotvorni su sljedeći pripravci iz skupine strobilurina npr. Quadris, Universalis, Cabrio Top, Eclair 49 WG i sl.

Prilikom izbora pripravaka voditi računa o dozvoljenom broju tretiranja tijekom jedne vegetacijske sezone. Tretiranja provoditi predvečer ili u jutro.

Prije upotrebe sredstava za zaštitu bilja pažljivo pročitati upute koje dobijete prilikom kupovine sredstva te postupiti u skladu s njima.

Podsjećamo na obvezu pridržavanja propisa Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida. Redovito voditi evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja. U evidenciju se upisuju najmanje slijedeći podaci, trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primijenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura odnosno biljni proizvod, objekt, površina.

Pesticide i praznu ambalažu, dok je na gospodarstvu, skladištiti u skladu s propisima, a nakon toga praznu ambalažu predati tvrtci ovlaštenoj za prikupljanje opasnog otpada.

Autor: Margita Budiselić Kutle dipl. inž. agr. Foto: RGBStock.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Zaštita Vinova loza Pepelnica