Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nagrada
  • 22.05.2022. 12:00
  • Osječko-baranjska, Erdut

Mladen Siber: Volim slati vina na ocjenjivanja, tako vidim gdje smo s proizvodnjom

Nagradu "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ odnijela je i Vinarija Siber iz Erdutskog vinogorja, a vlasnik dr. Mladen Siber kaže da su očito i oni na kontinentu postali atraktivniji.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.161
  • 25
  • 0

Čak sedam prestižnih nacionalnih priznanja pod nazivom "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" stiglo je u Osječko – baranjsku županiju.

Srebrnu povelju u konkurenciji vinski turizam zaslužila je Vinarija Siber iz Erduta, a s vlasnikom dr. Mladenom Siberom razgovarala je ekipa Osječke televizije.

 "I mi na kontinentu smo očito postali atraktivniji", rekao je. Kako kaže, on i njegova supruga su se ovim poslom krenuli baviti 2003. godine kada su došli do toga da bi trebali otići u mirovinu, da im to bude razonoda. Inače, oboje su stomatolozi.

"Posadili smo prvih pet hektara vinove loze, a u to je vrijeme bila dobra potražnja i cijena za grožđem. Kada smo posadili još toliko, pojavio se višak sirovine“, kazao je dr. Siber dodavši da su se odlučili okušati u proizvodnji vina.

Prihode vraćaju u unapređenje proizvodnje

Počeli su sa svega dvije tisuće litara, a lani su imali čak 25 tisuća. "Proširili smo površine, kupili dva mlada vinograda, a ukupno sada imamo 13 hektara", kazao je. Osnovno u ovim poslu je, kaže, da sirovina mora biti besprijekorna jer tako i proizvod na nivou viših kvaliteta.

"Koristimo usluge vinogradara i enologa jer nisam obrazovan u tom smjeru", dodaje. Kaže, vinogradi im izgledaju kao perivoj i on u tome uživa, a velike prihode ne očekuje niti mu je to u planu. "Sve vraćamo nazad u unaprjeđenje proizvodnje", otkrio je rekavši da je tu pogotovo riječ o mehaničkoj obradi jer je teško naći radnu snagu u zadnje vrijeme.

Ova obitelj sprema se i za međunarodnu smotru vina u Londonu, a prije par godina su na Decanteru dobili odnijeli dvije medalje. "Volim slati uzorke na ocjenjivanja. To mi dođe kao duševna hrana, a i vidim gdje smo s proizvodnjom, je li se poboljšala", kazao je.

Ova godina za sada što se tiče vremenskih uvjeta izgleda obećavajuće, a želja ovog vinara je da se netko iz njegove obitelji nastavi baviti ovim poslom. Kako im je prepustio ordinaciju, tako se nada i za vinograd.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Vinarija Siber Mladen Siber Nagrade Sunockret ruralnog turizma


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]