Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Portugizac
  • 25.12.2021. 09:00

Mlado vino Portugizac - je li mlađe bolje?

Sadržajem resveratrola to se vino ne treba sramiti ispred većine svjetskih i "opjevanih" crnih sorata, napominju iz HAPIH-a.

Foto: Marinko Petković
  • 684
  • 28
  • 2

Mlado vino sorte Portugizac desetljećima obogaćuje vinsku i turističku ponudu, prvenstveno područja Plešivice i grada Zagreba. Dok je u 80-tim godinama prošlog stoljeća bio vodeća crna sorta kontinentalne Hrvatske, danas je kod nas svega 36 hektara vinograda ove sorte, od čega 71 posto na području zaštićene oznake izvornosti "Plešivica". Iako se o Portugiscu, osobito mladom vinu, puno priča, podaci o kakvoći su skromni.

Stoga je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) provela istraživanje koje je pokazalo kako je to mlado vino vrijedan izvor polifenola, spojeva odgovornih za čuvanje zdravlja. U toj velikoj grupi, s više stotina spojeva, posljednjih dvadesetak godina najviše pozornosti usmjereno je na resveratrol.

"On je, zahvaljujući bioaktivnosti, vrlo vrijedan izvor antioksidacijskog potencijala i zaštite zdravlja. Njegovim sadržajem to se vino ne treba sramiti ispred većine svjetskih i "opjevanih" crnih sorata“, napominju iz HAPIH-a.

Čuvanje vina u boci, čak i u poželjnim i kontroliranim uvjetima u odnosu na okolišne, utječe na promjene polifenolne kakvoće općenito, pa tako i u ovom slučaju. U svim analiziranim vinima je nakon godinu dana smanjen sadržaj polifenola i antioksidacijski potencijal, uz prosječno smanjenje sadržaja trans-resveratrola za 40 posto, otkrilo je istraživanje provedeno u njihovom Centru za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo, potaknuto svjesnošću vrijednosti tradicijskih proizvoda i potrebe njihova očuvanja.

Čuvanje u boci ne ide u prilog senzornoj privlačnosti

Kako navode, aromatsku senzornu kakvoću i privlačnost mladih vina prvenstveno se veže uz fermentacijsku aromu i izrazito hlapljive, svježe mirise estera i viših alkohola. Istraživanje je pokazalo kako promjene aromatskog sastava tijekom čuvanja mladog vina u boci ne idu u prilog senzornoj privlačnosti.

Osim smanjenja sadržaja spojeva uz koje se veže voćnost i svježinu, u većini vina pojavili su se i neki nepoželjni spojevi. Iako prisutni u malim koncentracijama, zbog agresivnosti mirisa mogu mijenjati tipičnost i utjecati na prepoznatljivost sorte i ukupan senzorni dojam.

"Zahvaljujući ovom istraživanju stekli smo nova vrijedna znanja o mladom vinu Portugisca. Proizvođači će imati potencijalno koristan alat za promociju, što je pokazano i na održanoj radionici za članove udruge Portugizac Plešivica", kažu iz HAPIH-a. Dodaju da su podaci dobiveni tijekom istraživanja rezultat suradnje s Prehrambeno biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i vrijedan su doprinos poznavanju kakvoće vina ove, nažalost, zanemarene sorte.

Na tržište stiglo prvo mlado vino jeseni - Portugizac Selection

Podsjećaju, da je mlado vino tradicionalan izraz, može biti korišten za sva ona sa zaštićenom oznakom izvornosti i podrazumijeva ono koje mora biti stavljeno na tržište do kraja kalendarske godine berbe grožđa.


Tagovi

HAPIH Portugizac Mlado vino Pleševica Istraživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.