Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Moldavska vina
  • 27.04.2022. 15:00

Moldavija je 20. najveći izvoznik vina u svijetu - sada gubi važna tržišta

Čak 89.768 vinograda pokrivaju 3,8 posto teritorija i sedam posto obradivih površina. Ondje je i 331 vinarija, što je znatan broj na 2,6 miliona stanovnika.

Foto: Depositphotos/AntonMaster
  • 195
  • 43
  • 0

Moldavija je kontinentalna država na jugoistoku Evrope na koju se s većim zanimanjem počelo gledati tek nakon rata u Ukrajini. Ova mala država koja osim s Ukrajinom graniči i s Rumunjskom je pretežno agrarno-industrijska, a od ukupne površine od 33.843 km2, poljoprivredno zemljište zauzima gotovo 2.499.000 hektara od čega je više od 1.800.000 obradivo. 

Uprkos solidnom ekonomskom rastu u posljednja dva desetljeća, Moldavija i dalje ostaje među najsiromašnijim zemljama u Evropi, navodi worldbank

Uz ratarske kulture kojima pogoduje blizina Crnog mora, blaga i sunčana klima te plodno černozemsko tlo, ova je zemlja poznata i po vinogradarstvu te izvozu vina. 

Ondje postoje četiri vinske regije koje nose EU zaštićenu oznaku geografskog porjekla (PGI). To su Codru, Ștefan Vodă, Valul lui Traian i Divin, navodi wineofmoldova

Duga i turbulentna historija vinogradarstva

Vinarstvo ondje ima dugu historiju, čak 5.000 godina prije nove ere, no, ovisno o političkom uređenju države, prošlo je vrlo turbulentna razdoblja.

Masovni uzgoj vinove loze zabilježen je za vrijeme njene pripadnosti Sovjetskom Savezu, a površina vinograda iznosila je oko 106 hiljada hektara. Najviše rasprostranjena je bila domaća sorta Rara Neagra, a daljnji razvoj je doveo do povećanja površina pod sortama za bijela vina Aligote, Feteasca, Riesling, Rkatiteli, Traminac te Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Saperavi, Serecezione i Gamay freaux za crna. 

No, dekret "O mjerama za iskorijenjivanje pijanstva i alkoholizma i proizvodnji domaćeg žestokog pića", kojeg je vlast donijela 1985. doveo je do uništenja vinograda za 30 posto

Nakon odvajanja Moldavije iz SSSR-a i njene neovisnosti, donijeli su Zakon o vinovoj lozi i vinu, prvi takav među zemljama ZND-a, u vrijeme kada takav nije postojao ni u drugim evropskim zemljama. 

Imaju 112 hiljada ha pod vinogradima (Foto: FB/Wine of Moldova)

Idući udarac je im je zadao 1. (2006.) i 2. (2013.) ruski embargo. Naime, ta je zemlja prije 2006. bila među deset najvećih izvoznika vina u svijetu. Prvi embargo koji je trajao gotovo dvije godine doveo je do velikih gubitaka jer je čak 80 posto vina prije toga plasirano na ruskom tržištu. Proizvodnja je smanjena za više od 60 posto, a izvoz za 41 posto. Isti se scenarij dogodio i 2013. 

Te je godine osnovana organizacija za promociju moldavskih vina, ali i s ciljem provedbe promjena zakonskog i regulatornog okvira vinskog sektora i promocije vinskog brenda zemlje, a kako bi došli do međunarodnog tržišta. 

Vino treći izvozni proizvod

Ta zemlja danas ima 112 hiljada hektara pod vinogradima s više od 50 sorti, a ondje se godišnje ubere oko 600 hiljada tona grožđa, uključujući 100 hiljada tona stolnih sorti. 

Čak 89.768 vinograda pokrivaju 3,8 posto teritorija i sedam posto obradivih površina, piše globalnews. Ondje je i 331 vinarija, što je znatan broj na 2,6 miliona stanovnika. 

Nažalost, ta će zemlja u historiji svog vinarstva morati zabilježiti još jedno turbulentno razdoblje. Rat u Ukrajini odrazit će se na izvoz u Bjelorusiju, Rusiju, Europu i Kinu, četiri najvažnija tržišta. 

Vino je njihov treći izvozni proizvod, a 2019. godine ga je izvezla u vrijednosti od 137 miliona dolara što je svrstava na 20. mjesto najvećeg izvoznika vina u svijetu, piše oec.world

Izvoz je prekinut zbog rata, a kontejneri puni vina zaglavljeni su u Ukrajini, upravo u vrijeme kada su zazuzeli konkurentno mjesto na međunarodnom tržištu. 


Tagovi

Moldavija Vinarstvo Moldavska vina Izvoz vina Tržište vina Rat u Ukrajini Ruski embargo Wine of Moldova


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.