Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Portugizac Plešivica
  • 19.10.2021. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Na tržište stiglo prvo mlado vino jeseni - Portugizac Selection

Vinogradari su i ove godine dali najbolje grožđe, a PZ Plešivica proizvela 1.500 do 2.000 litara Portugizac Selectiona. Početak je to stvaranja prepoznatljivog brenda.

Foto: Marinko Petković
  • 418
  • 74
  • 0

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica i uz potporu Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko i tamošnje Turističke zajednice, u Zagrebu je održana svečana promocija Portugisca Selection, prvog mladog vina iz aktualne berbe. Vino atraktivne crveno-ljubičaste boje s plavičastim odsjajem, finih je voćnih aroma i vrlo pitko, a najbolje se slaže sa sezonskim namirnicama i tradicionalnim jelima te je prvi znak jeseni.

"Ovu sortu i robnu marku Zagrebačke županije pretežito ćete pronaći na obroncima Plešivice, u Jastrebarskom i okolnim mjestima. Prostire se na 25 hektara, 17 vinarija udruge, dok se u cijeloj podregiji, koja je napravila veliki iskorak u kvaliteti vina, uzgaja na 40-ak ha", kazao je predsjednik udruge Tomo Haramija navodeći da ga svi članovi udruge proizvode i stavljaju na tržište pod vlastitom etiketom, ali i zajedničkom, naziva Portugizac Selection, kojeg proizvedu i pune u 1.500 do 2.000 butelja godišnje u Poljoprivrednoj zadruzi Plešivica. Na tržištu se nalazi po cijeni od 35 kuna.

Povratak tradiciji najpoznatije sorte mladog vina Plešivice  

Prema njegovim riječima, cilj projekta Portugizac Selection je očuvanje tradicije, proizvodnja veće količine vina prepoznatljive i ujednačene kvalitete te lakši nastup na tržištu uz bolje postizanje cijene. S udruživanjem proizvođača su, kako kaže, započeli još prije 20-ak godina, nekada s većim, a nekada s manjim uspjehom. "Vino koje odležava u drvenim bačvama, suho ili polusuho, dio je naše tradicije na Plešivici koju ćemo i dalje njegovati", istaknuo je Haramija.  

Prinose je smanjio mraz, ali kvaliteta nije izostala 

Tajnik udruge enolog i vinar Željko Gregorić, kazao je da ovo nije bla najbolja godina za vinogradare jer su imali štete od mraza, ali da je prvo mlado vino ovogodišnje berbe, uz smanjene prinose, ima vrlo dobru kvalitetu, snažnije tijelo i dobre tanine, što može dati moćnije vino.

Dodao je da je svjetsku smotru portugizaca u mađarskom Pečuhu pod nazivom Portugieser Du Monde, sada zaustavila pandemija, a tamo su vrijedni proizvođači sa Plešivice, ne žaleći truda i vremena, osvojili zlato 2018. godine i imali šampiona izložbe u svojoj kategoriji.    

Najbolje ide uz polutvrde sireve i vruće kestene

Degustaciju su pratili i sirevi udruge malih sirara Zagrebačke županije Sirek koja je osnovana prije 15 godina, a okuplja 20 članova, od čega njih 12 ima mini sirane koje se nalaze širom županije. Tajnica udruge Anđelka Pejaković, istaknula je da se 2019. godine udruga pridružila festivalu Portugisca s promocijom raznih vrsta sireva, a ove godine je ovo vino u čašama uzvanika, pratio polutvrdi sir obitelji Šestak, također s Plešivice. Osim s kvalitetnim sirevima, portugizac najbolje ide uz pečene kestene, koji su ove godine dobro rodili u okolici Zagreba, te jelima poput bunceka, krvavica i pačetine. 

Sudionici promocije Portugisca Selection, prvog mladog vina iz aktualne berbe

Ispred Turističke zajednice grada Jastrebarsko, voditeljica ureda Petra Masnec, predstavila je tamošnja prirodna bogatstva, atraktivne vinske ceste te biciklističke staze Plešivice.

Uzvanike su uvodno pozdravili i zamjenica gradonačelnika grada Jastrebarsko, Nikolina Ribarić te pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, Josip Kraljičković.


Fotoprilog


Tagovi

Portugizac Prvo mlado vino Portugizac Selection Udruga Portugizac Plešivica


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]