Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja vina
  • 22.04.2021. 18:00

Nagli pad svjetske potrošnje vina - ovako loša godina ne pamti se od 2002.

Svjetska potrošnja vina u 2020. pala je za tri posto u odnosu na godinu ranije i time postigla najnižu razinu još od 2002. godine. Popilo se i manje piva.

Foto: Maja Celing Celić
  • 291
  • 350
  • 0

Svjetska potrošnja vina u 2020. procjenjuje se na 234 milijuna hektolitara što je za tri posto manje u odnosu na godinu prije i najniža razina od one iz 2002., priopćila je Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV) sa sjedištem u Parizu.

U svom izvješću procjenjuju da je ukupni izvoz iz zemalja koje proizvode vino iznosio 29,6 milijardi eura, što predstavlja pad od gotovo sedam posto u samo godinu dana. Kao glavnog krivca prozivaju pandemiju Covid-19 zbog koje su mnoge države morale zatvoriti kafiće i restorane, a i turizam koji je važan za vinski sektor, općenito je patio.

Radi toga su prvenstveno trpjela premium vina. Najveći pad potrošnje bilježi Južna Afrika, a on iznosi 19,4 posto. Slijedi ju Kina sa 17,4 posto.

Istovremeno, svjetska je proizvodnja rasla i to za jedan posto u odnosu na 2019. godinu dosegnuvši 260 milijuna hektolitara. Ostala je stabilna i površina pod nasadima vinove loze, a za prošlu se godinu procjenjuje na 7,3 milijuna hektara.

"Sektor je visoko koncentriran, stoga i rizičan. To nam pokazuje da je neophodna njegova diverzifikacija, počevši od potrošnje", izjavio je direktor OIV-a, Pau Roca. Između ostalih ciljeva, ova organizacija radi na tome da vino učini univerzalnijim potrošačkim proizvodom. "Azija u kojoj raste potrošnja jedan je od glavnih izazova za vinski svijet", zaključio je.

Pada i potrošnja piva?

No, nije vino jedino alkoholno piće kojemu je smanjena potrošnja u doba pandemije. Kako piše AP news, u Češkoj je konzumacija ovog pića pala za pet posto i to na najnižu razinu u gotovo 60 godina. Naime, procjene pokazju da je svaki stanovnik te zemlje u prošloj godini popio 135 litara, što je sedam litara po osobi manje u odnosu na 2019.

Samo godinu prije Česi su trećinu piva, uglavnom svježe točenog popili u pivnicama, a prošle se godine taj udio smanjio na četvrtinu. Osim toga, pala je i proizvodnja piva za 1,5 na 20,1 milijuna hektolitara. Od toga je izvezeno samo pet milijuna hektolitara, a pandemija je prekinula osmogodišnje razdoblje rasta.


Tagovi

Svjetska potrošnja Vino Pad potrošnje Pivo Češka Potrošnja vina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]