Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja vina
  • 22.04.2021. 18:00

Nagli pad svjetske potrošnje vina - ovako loša godina ne pamti se od 2002.

Svjetska potrošnja vina u 2020. pala je za tri posto u odnosu na godinu ranije i time postigla najnižu razinu još od 2002. godine. Popilo se i manje piva.

Foto: Maja Celing Celić
  • 100
  • 769
  • 0

Svjetska potrošnja vina u 2020. procjenjuje se na 234 milijuna hektolitara što je za tri posto manje u odnosu na godinu prije i najniža razina od one iz 2002., priopćila je Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV) sa sjedištem u Parizu.

U svom izvješću procjenjuju da je ukupni izvoz iz zemalja koje proizvode vino iznosio 29,6 milijardi eura, što predstavlja pad od gotovo sedam posto u samo godinu dana. Kao glavnog krivca prozivaju pandemiju Covid-19 zbog koje su mnoge države morale zatvoriti kafiće i restorane, a i turizam koji je važan za vinski sektor, općenito je patio.

Radi toga su prvenstveno trpjela premium vina. Najveći pad potrošnje bilježi Južna Afrika, a on iznosi 19,4 posto. Slijedi ju Kina sa 17,4 posto.

Istovremeno, svjetska je proizvodnja rasla i to za jedan posto u odnosu na 2019. godinu dosegnuvši 260 milijuna hektolitara. Ostala je stabilna i površina pod nasadima vinove loze, a za prošlu se godinu procjenjuje na 7,3 milijuna hektara.

"Sektor je visoko koncentriran, stoga i rizičan. To nam pokazuje da je neophodna njegova diverzifikacija, počevši od potrošnje", izjavio je direktor OIV-a, Pau Roca. Između ostalih ciljeva, ova organizacija radi na tome da vino učini univerzalnijim potrošačkim proizvodom. "Azija u kojoj raste potrošnja jedan je od glavnih izazova za vinski svijet", zaključio je.

Pada i potrošnja piva?

No, nije vino jedino alkoholno piće kojemu je smanjena potrošnja u doba pandemije. Kako piše AP news, u Češkoj je konzumacija ovog pića pala za pet posto i to na najnižu razinu u gotovo 60 godina. Naime, procjene pokazju da je svaki stanovnik te zemlje u prošloj godini popio 135 litara, što je sedam litara po osobi manje u odnosu na 2019.

Samo godinu prije Česi su trećinu piva, uglavnom svježe točenog popili u pivnicama, a prošle se godine taj udio smanjio na četvrtinu. Osim toga, pala je i proizvodnja piva za 1,5 na 20,1 milijuna hektolitara. Od toga je izvezeno samo pet milijuna hektolitara, a pandemija je prekinula osmogodišnje razdoblje rasta.


Tagovi

Svjetska potrošnja Vino Pad potrošnje Pivo Češka Potrošnja vina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer