Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara trta
  • 11.09.2021. 07:30
  • Maribor, Slovenija

Najstarija vinova loza na svijetu - Stara trta ima više od 400 godina

Starost ove vinove loze ustanovljena je metodom inkrementalnog datiranja i brojanja godova. Danas ima i svoju himnu, a u njezinu čast se u Mariboru odvijaju razne manifestacije.

Foto: Vedran Stapić
  • 148
  • 20
  • 0

U središnjem dijelu slovenskog grada Maribora, točnije u Vojašinskoj ulici nalazi se najstarija vinova loza na svijetu koja je kao takva upisana u Guinnessovu knjigu rekorda 2004. godine. Riječ je o sorti modra kavčina.

Ovaj je trs ondje poznat pod nazivom Stara trta, a 1972. godine je njegova starost ustanovljena znanstvenom metodom inkrementalnog datiranja i brojanja godova što je djelo prirodoslovaca i profesora Mirka Šoštariča i Lojze Hrčeka. Proveo ih je prof.dr.sc. Rihard Erker, dendrolog sa Šumarskog odjela na Biotehničkom fakultetu u Ljubljani. Na temelju sondiranja i uz pomoć mikroskopa Erker je tada izbrojio godove i otkrio da je riječ o starosti od najmanje 350 godina, no točna se nije mogla utvrditi jer je nekoliko centimetara u sredini trsa bilo trulo. 

Dakle, vjeruje se da je posađena krajem srednjeg vijeka, kada su Maribor opsjedali Turci. Preživjela je sve žestoke borbe između osvajača i branitelja grada, jer je Kuća stare trte na kojoj se nalazi i dan danas, bila dio gradskih zidina. Ona je sada pretvorena u vrsnu vinoteku i muzej vina. U njezinu čast u tom se gradu odvijaju i razne manifestacija za vrijeme njezina orezivanja, Martinja, a Festival Stare trte jedan je od najvažnijih vinskih i kulinarskih događaja u toj regiji. Osim toga, ova loza ima i svoju himnu.

Od ove se loze proizvede 30 litara vina 

Ovaj trs prosječno urodi sa 100 do 150 grozdova s prinosom od 33 do 55 kg. Oni najveći zabilježeni su 1991. godine kada je ubrano 180 grozdova teških 67 kg, a najteži je iznosio jedan kilogram. Od ovoga grožđa Fakultet za poljoprivredu i znanosti o biosustavu Sveučilišta u Mariboru godišnje proizvede oko 30 litara vina.

Pretežno uzgajaju bijele sorte

Vino i vinogradarstvo dio su tradicije i kulture Slovenije kao mediteranske i europske vinorodne zemlje. Primorska regija ima tipične sorte za proizvodnju vina Refošk, Merlot, Malvazije i Rebula. U Podravskoj se većinom uzgajaju bijele sorte rajnski i laški rizling, zatim Šipon, Sauvignon te aromatična vina Traminac i Muškat. Savinjska regija je najpoznatije po Frankovki i modroj kavčini. Osim toga u toj se zemlji proizvodi poznata Metliška crnina, Belokranjec, Bizeljčan te Cviček.

Ondje je ukupno 15.549 hektara pod vinovom lozom, a prosječna veličina vinograda po gospodarstvu je oko pola hektara. Godišnje se proizvede 105.035 tona grožđa, od čega je 70 posto bijelih sorata.

Što sto se tiče vina, njega proizvedu u količini od 74 milijuna litara, a samodostatni su za 96 posto. Izvoz se procjenjuje na 15,7 milijuna, a najviše izvoze u SAD, Hrvatsku i Italiju. Uvoze oko 11,8 milijuna litara, a najviše ovog proizvoda dolazi iz Italije, Makedonije i Francuske.


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Stara trta Najstariji trs Slovenija Vinova loza Vinogradarstvo Rekord Guinnessova knjiga rekorda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.