Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krunidba kralja
  • 04.05.2023. 13:55

Nema traminca, nema kralja? Na krunidbi Charlesa III. tradicionalno će se točiti iločko vino

Nema krunidbe, a ni kraljevskih vjenčanja bez traminca. Iločkog traminca

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 2.879
  • 159
  • 0

Iločki traminac pio se davne 1953. na krunidbi kraljice Elizabete II., a pit će se i na krunidbi njezina sina Charlesa III

Nastavlja se time tradicija koja povezuje Slavoniju s britanskom kraljevskom obitelji koja nije samo vezana uz krunidbu. 

Naime, Iločki podrumi su povodom vjenčanja princa Williama i Kate Middleton 2011. priredili poseban poklon, Traminac ledena berba 2007.  Osigurali su i svadbeni dar princu Harryju i Meghan Markle Traminac izborna berba bobica, 2015., što je kako su rekli te 2018., vino iz njihove ekskluzivne limitirane linije predikatnih vrhunskih vina s položaja Principovac.

Tada još princu, prilikom posjete Hrvatskoj odnosno Osijeku 2016. (naslovna fotografija), Iločka vina darivala su Charlesu Traminac 1947. Upravo onaj koji se posluživao na krunidbi njegove majke.

Vegeta u restoranu Michaela Jordana, Iločki traminac na vjenčanju princa Harryja!

Novi britanski kralj bit će okrunjen u subotu, 6. svibnja u 11 sati u Westminsterskoj palači, a uz njega će stajati i nova kraljica supruga Camilla.

Zbog posebne veze kralja i Osijeka, u tom će gradu na Trgu Sv. Trojstva biti postavljen veliki ekran na kojem će se moći pratiti izravan prijenos krunidbe, Turistička zajednica pripremit će za građane kekse i čaj, a gradom će voziti i kraljevski tramvaj, isti kojim su se Charles i Camilla vozili prije sedam godina. 

Turistički vodič u njemu će ispričati priču o kraljevskoj obitelji i kraljevom šukundjedu Franzu von Tecku, koji je rođen u - Osijeku. 


Tagovi

Krunidba Charles III Britanski kralj Traminac Iločki podrum


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).