Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od divljači
  • 23.09.2021. 11:15
  • Brodsko-posavska, Cernik

Ni grozda za pojesti - divlje svinje poharale vinograde na brdu Lipovica

Sve su 'obrstile', šteta je stopostotna, mi nemamo grozda za pojesti, kaže Tomislav Jedličko. Bez jednogodišnjeg truda i grožđa za vino, ostao je i Darko Dedić, a stradala su i okolna kukuruzišta.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 1.224
  • 206
  • 0

Poznato je da divlje svinje čine velike štete na poljoprivrednim usjevima, osobito na onim područjima gdje su se prekomjerno namnožile i gdje usjevi nisu primjereno zaštićeni. Do sada su ponajveće štete činile na kukuruzu i drugim ratarskim usjevima, a u posljednje vrijeme stiže sve više vijesti kako su se okomile i na vinograde u kojima jedu grožđe. Ovih dana uvjerili smo se u to u Cerniku kod Nove Gradiške.

Tomislavom Jedličkom, obišli smo nekoliko vinograda na brdu Lipovici gdje su ove životinje napravile pravi dar-mar.

"Ovdje imam dva vinograda u jednom je sorta frankovka, u drugom su graševina i stolno grožđe. Evo pogledajte, sve su 'obrstile', šteta je stopostotna, mi nemamo grozda za pojesti, sve su pojele", pokazuje vlasnik navodeći da je i u zadnjih dvije godine bilo šteta, ali bile su podnošljive, ovo je sada katastrofa.

Kidaju i loze pa će se posljedice njihova haračenja osjetiti i sljedeće godine

Svinje im, dodaje, čine višestruku štetu. Najprije ruju vinograde koje kose, pa ih je takve prerovane teško održavati. "Kada počne zrioba pojedu grožđe, a pri tome prave i dodatnu štetu jer kidaju loze tako da ćemo posljedice njihova haračenja po vinogradima osjetiti i sljedeće godine", negoduje.

Pojele mu sve grožđe, mora ga kupovati za vino

U dva susjedna vinograda, vlasnika Darka Dedića, također velika šteta. Grožđe je dobro urodilo, bilo je kvalitetno, očekivao je u berbi oko tri tone graševine, no za kratko vrijeme divlje svinje su uništile sav jednogodišnji trud i rad oko vinograda.

"Nije baš ništa ostalo, pa sam kupio grožđe za vino. Osim toga, načinile su i veliku štetu kidajući trsove, osobito u mladom vinogradu", kaže Dedić napominjući da se ta divljač vjerojatno prekomjerno nazmnožila i posebnu štetu pravi nekolicini vinogradara na Lipovici, nekad poznatom vinorodnom brdu na kojemu su Cerničani uzgajali portugizac i druge sorte vinove loze.

Nažalost, sada je većina tih površina pogodnih za vinogradarstvo zapuštena na njima su prevladale šikare, pa i šume i postale su pogodno stanište za divlje svinje. Darko kaže da je svjestan da će takvih problema biti sve više pa planira ograditi vinograd i tako pokušati spriječiti ulazak u nasad.     

Tomislav Jedličko mi je rekao da divlje svinje nisu poharale samo vinograde na lipovici. Odveo nas je u Rokovu ulicu, u kukuruzište koje se nalazi između kuća i uz cestu koja vodi iz Cernika u Giletince.

"Evo vidite i ovdje je stanje katastrofalno. Uništile su mi na ovoj njivi devedeset posto kukuruza u neposrednoj blizini naseljenih kuća, preko puta kapelice svetog Roka. U cijelom kukuruzištu imali smo posijan grah kukuruzar koji je na dobroj cijeni, i to je sve uništeno. Ostalo je nešto malo usjeva uz samu cestu i uz rub njive", pokazuje. Strahuje da će prerovati njivu u potrazi za ostacima klipova kukuruza i kad bude pripremio za sjetvu druge žitarice.

Godina teška i bez šteta od divljih svinja 

Naš sugovornik potužio se na ovu tešku godinu za poljoprivrednike i zbog kasnih proljetnih mrazova koji su uništili rod šljiva koje su obilno cvjetale i ostalo voće, a loše je prošao i sa pčelama jer zbog nepovoljnih uvjeta ove godine uopće nije vrcao med.   

Velike štete napravile su i na kukuruzu

Tomislav Jedličko kaže da zbog svih ovih problema koji su ga snašli pomalo gubi volju za rad u poljoprivredi, ali se ipak ne predaje. Nada se da će sljedeće godine biti bolje. Svjestan je, kaže, da ne može očekivati naknadu za štete koje je pretrpio na grožđu i kukuruzu, jer mu nasadi nisu ograđeni. Planira ih ograditi električnim pastirima kako bi ubuduće koliko toliko zaštitio proizvodnju od velikih šteta koje su mu ove godine pričinile divlje svinje.

Nada se da će i lovci poduzeti neke mjere kako bi se ublažila najezda te divljači koja upada i u selo.   


Fotoprilog


Tagovi

Tomislav Jedličko Darko Dedić Poharani vinogradi Štete Divlje svinje


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]