Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 21.04.2015. 13:00
  • Međimurska

Obavite zaštitu vinograda

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 139
  • 10
  • 0

Od upute za prvu zaštitu vinograda protiv štetnih organizama, prvenstveno zbog suzbijanja lozinih grinja šiškarica (Eryophidae), štetnih gusjenica (npr. Nocutidae, Operophtera) i preventivne zaštite protiv crne pjegavosti (Phomopsis) prošlo je osam dana! Za razliku od prošle 2014. godine, kada je prosječna mjesečna temperatura zraka u ožujku na mjernom lokalitetu Trnovčak bila +10,3°C, ove godine je ista vrijednost +7,3°C.

Prva dekada ovoga mjeseca, bila je neuobičajeno prohladna, sa čestim i jačim sjevernim vjetrovima, a temperature zraka su porasle na vrijednosti iznad +20°C tek u drugoj dekadi. U takvim uvjetima početak bubrenja i razvoj "vunastog pupa" bilježimo od početka proteklog tjedna (nakon 13.4.), pogotovo na sortama chardonnay, rizvanac, muškat žuti, pinot, moslavac bijeli (šipon) i slično i to, u prvome redu, na lakšim tlima i južnim ekspozicijama, kada su na pojedinačnim čokotima bili razvijeni prvi listići. No, na sortama graševina, sauvignon bijeli, sauvignon cabernet i sličnima, razvoj zimskih pupova tih dana nije značajno napredovao!

Zbog takve razlike u početku vegetacije, između pojedinih vinskih sorata vinogradari su često u nedoumici kada i čime obaviti prvu zaštitu vinograda?! Sukladno novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida i Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida, koji će uskoro biti zamjenjen novim Pravilnikom o održivoj uporabi pesticida, svi poljoprivrednici od početka 2014. moraju na svojim površinama provoditi načela integrirane zaštite bilja! U načelima integrirane zaštite vinograda od štetnih organizama tzv. "kasno-zimska" tretiranja, povišene koncentracije bakarnih spojeva se više ne preporučuju, a s usmjerenom zaštitom treba početi u vrijeme bubrenja pupova i pojeve prvih listića!

Proteklih osam dana obilježilo je vrlo promjenljivo meteorološko razdoblje. Sredinu mjeseca travnja (15. i 16.04.) obilježile su vrlo visoke dnevne temperature zraka (+24,9° i +26,3° na mjernom lokalitetu Trnovčak). Zabilježen je i vrlo jaki vjetar 17.04. (23,4 km/h), a u noći 17./18. travnja palo je 8,0 mm kiše. Vlaženje lozinih organa tada je trajalo 685 minuta, što je, uz raspon temperatura zraka između +8°C i +13°C, pogodovalo prvoj zarazi uzročnika crne pjegavosti (Phomopsis) na položajima i sortama gdje su razvijeni prvi listići. U nedjelju ujutro (19.04.) je zabilježeno samo +0,1°C!

Manja količina oborina moguća je i krajem ovog tjedna!

U takvim smo uvjetima na većini lokaliteta i vinskim sortama u Međimurskom vinogorju, zabilježili razvoj vinove loze iz stadija vunastog pupa u prve listiće, naročito kod vinskih sorata ranije epohe dospijeća (npr.muškat, chardonnay, rizvanac i slično). Nešto slabiji porast je zabilježen kod sorte graševina, prvenstveno zbog nešto nižih noćnih temperatura (19. i 20.04.). Zbog najviših dnevnih temperatura, koje će u narednim danima iznositi +20°C, očekujemo dobru postranu učinkovitost sumpornih fungicida na prezimljujućim populacijama lozinih grinja šiškarica!

Stoga vinogradarima ponavljamo uputu da je moguće koristiti sumporne fungicide registrirane u našoj zemlji protiv pepelnice (Erysiphe necator) u količini 3-5 kg ili litara po hektaru. Uz smanjeni utrošak škropiva po hektaru, isti daju učinkovitost i protiv grinja šiškarica!

U narednom razdoblju preporučujemo planirati i provoditi redovitu preventivnu zaštitu protiv crne pjegavosti, ali isključivo primjenom manjih doza površinskih organskih fungicida (npr. propineb, metiram, mankozeb, ditianon).

Na lokalitetima i sortama gdje se ranijih sezona javljala jača populacija lozinih grinja šiškarica, naročito akarinoze, (npr. sauvignon, graševina, silvanac zeleni, moslavac bijeli ili šipon) i erinoze, (rajnski rizling, muškat žuti, moslavac bijeli ili šipon) moguće je u narednih 7-8 dana planirati primjenu specifičnih akaricida koji suzbijaju i mlađe razvojne oblike crvenog pauka. To je pripravak Demitan SC u količini 0,5 lit./ha. U našoj se regiji pojavljuju dvije vrste iz skupine grinja crvenih pauka i to koprivina grinja ili obični crveni pauk (Tetranychus) te crveni voćni pauk (Panonychus).

Povremene manje oborine, nakon pojave prvih listića i početnog razvoja vinove loze, pogoduju i početnom razvoju pepelnice (Erysiphe necator). Stoga u narednom razdoblju i dalje treba koristiti sumporne fungicide (npr. Chromosul WG, Thiovit Jet WG, Kumulus, Kalinosul, Cosavet, Kossan WG, Sumpor SC ili Brimflo SC). Kada mladice porastu na dužinu 2-6 cm koristimo ih u smanjenim dozama, odnosno u količinama do 2,0 kg ili litara/ha (uz smanjeni utrošak škropiva do 1 %).

Lokalno se na pojedinim sortama i pojedinim položajima još pojavljuje zelena stjenica vinove loze (Lygus) i to najčešće uz šume i travnjačke voćnjake, te trsna uš (Viteus vitifoliae). Napad zelene stjenice i trsne uši ili filoksere prepoznaje se po tipičnim negativnim promjenama na zaraženom lišću, što je bilo vidljivo iz proteklih sezona.

U našoj zemlji za njihovo suzbijanje nema registriranih pripravaka.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr


Tagovi

Graševina Pepelnica Savjeti Vinogradi Milorad Šubić Crna pjegavost Akarinoza Grinje šiškarice Škropivo Koprivina grinja Chardonnay Pinot Savjetodavna služba Rizvanac Crveni pauk Preporuke Trnovčak Panonychus Metiram Propineb Cosavet


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]