Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 15.09.2018. 07:30

Obitelj Turk spojila je vino i seoski turizam: Vino je najisplativije kada se prodaje vlastitim gostima na kućnom pragu

Vinska kuća obitelji Turk u Vučetincu, u Općini Sveti Juraj na Bregu, prvi "seoski turizam“ registriran u Međimurju, već dvadesetak godina uspješno kombinira proizvodnju vrhunskih vina s turističkom ponudom na svom uzornom domaćinstvu u gornjem Međimurju.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.090
  • 65
  • 0

"Proizvodnja vina i turistička ponuda su komplementarne djelatnosti, koje se idealno dopunjuju, stoga smo svih ovih godina nastojali razvijati našu proizvodnju vina, ali i turističku ponudu. Mi nikada nismo željeli postati velika vinarija, već je naša poslovna ideja počivala upravo na toj kombinaciji vina i turizma. Stoga smo paralelno ulagali u proširenje vinograda, ali i u kupnju starih kuća koje smo uredili za smještaj gostiju. Pokazalo se da smo dobro ocijenili, jer danas svoje vino većinom uspijevamo prodati na našem imanju", naglasio je Josip Turk, nekadašnji direktor poznate glazbene agencije Lira iz Čakovca, koji je menadžersku karijeru osamdesetih godina prošlog stoljeća zamijenio novom ljubavi - proizvodnjom vrhunskih vina.

Njegov tadašnji, "vikendaški“ posjed u Vučetincu imao je tek 1.600 trsova, dok danas na 4 hektara vinograda obitelj Turk ima više od 15 tisuća trsova, koji godišnje donose oko 30 tisuća litara vina, uglavnom sivog i bijelog pinota, chardonnaya, rajnskog rizlinga, graševine, sauvignona i žutog muškata te zweigelta.

Vinogradarstvo i turizam jamče "višak vrijednosti“

"Da nismo razvijali i turističku ponudu naši bi poslovni rezultati bili bitno lošiji. Tržište od nas vinara zahtijeva vrhunsku kvalitetu vina po što nižoj mogućoj cijeni. Ugostitelji na sve moguće načine pokušavaju spustiti nabavnu cijenu vina, stoga nastojimo, a zahvaljujući vlastitoj turističkoj i ugostiteljskoj ponudi i uspijevamo, većinu naše proizvodnje prodati na kućnom pragu. Tako postižemo bolju cijenu vina, a zahvaljujući ugostiteljskoj i turističkoj ponudi na našem domaćinstvu, uspijevamo ostvariti „višak vrijednosti“ i solidno poslovati", istaknuo je Josip Turk, koji je vođenje ovog uzornog gospodarstva prepustio sinu - Josipu.

Spojili vino i seoski turizam

Zahvaljujući ovakvom poslovnom modelu obitelj Turk je u razvoj gospodarstva uglavnom ulagala vlastita sredstva, no unapređenje i modernizaciju proizvodnje vina odnedavno nastoje financirati i sredstvima iz Programa ruralnog razvoja.

"Dugo smo zazirali od takvog oblika financiranja, jer prijava na natječaje zahtijeva prilično vremena, ali i novca, a nemamo jamstva da ćemo sredstva doista i dobiti. No, kako planiramo obnoviti naš vozni park, te uložiti u modernizaciju sustava za hlađenje, sredstva iz Programa ruralnog razvoja bi nam svakako dobrodošla. Stoga ćemo i u buduće nastojati aplicirati na natječaje i tako unapređivati našu proizvodnju", rekao je Josip Turk mlađi, i istaknuo dobru suradnju s Poljoprivrednom savjetodavnom službom Međimurske županije, te Lokalnom akcijskom grupom Međimurski doli i bregi iz Nedelišća.

Dobra godina za međimurske vinare

U obitelji Turk ističu kako će ovo biti dobra godina za međimurska vina, vinogradi su dobro rodili a kvaliteta grožđa jamči kako će i ove godine gosti u Vinskoj kući Turk uživati u vrhunskim vinima.

"Ovdje je priroda divna, pogled je fantastičan, naši su domaćini tako gostoljubivi, pa uz odlična vina i ukusna domaća jela, kakvo je meso z tiblice, uživamo u opuštajućoj atmosferi", rekao je Christian Huberbauer iz okolice Münchena, koji je sa svojom obitelji, na povratku s ljetovanja u Umagu, odsjeo kod obitelji Turk, u čijim je vinogradima ovih dana berba ranih sorti u punom jeku.

Uspješni obiteljski posao zahtijeva angažman cijele obitelji, pa o gostima koji u Vučetinec dolaze iz cijelog svijeta, od Sjedinjenih Američkih Država do Japana, brine Josipova supruga Vera, koja ističe kako nastoji da se njihovi gosti osjećaju upravo kao u vlastitom domu.

Na svom imanju obitelj Turk gostima nudi isključivo domaće, autohtone međimurske proizvode i vrhunska vina iz svojih vinograda, jer upravo takva ponuda jamči dohodovno i održivo poslovanje.


Fotoprilog


Tagovi

Josip Turk Seoski turizam Vino


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.