Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Grabovac
  • 25.01.2021. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Donji Proložac

Obradili vjerojatno najveću zemlju u Imotskom kraju, najveći dio vinograda činit će kujundžuša

Ovo nije samo priča o našem novom vinogradu. Ovo je priča o životu u ruralnom kraju. O ostanku i opstanku, kaže Anamarija Grabovac.

Foto: Vinarija Grabovac
  • 921
  • 60
  • 0

Na Imotskom području vinova loza uzgaja se još od antičkih vremena, a obitelj Grabovac iskustvo u proizvodnji grožđa i vina već 200 godina prenosi s generacije na generaciju. Samu vinariju su otvorili 1994. godine koja je ujedno postala i prva privatna na tome području. 

"U našim vinogradima uzgajamo autohtone i internacionalne sorte podjednako. Od autohtonih najzastupljenije su kujundžuša, trnjak i vranac te u manjoj mjeri pošip, žilavka i tribidrag“, pojašnjava nam Anamarija Grabovac

Kada je riječ o međunarodnim sortama imaju cabernet sauvignon, syrah, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, viognier, cabernet franc, sivi i crni pinot. Godišnja proizvodnja kreće im se od 40.000 do 60.000 boca, a prošle godine proizveli su oko 40.000 litara vina što će u konačnici rezultirati s 50-60 tisuća boca. 

Projekt Rekonstruiranje i konverzija vinograda

Do sada su, kaže nam, obrađivali 13 hektara vlastitog vinograda, a trenutno završavaju sadnju na položaju Čanjevice površine 12,5 ha. 

"Na ovoj je zemlji bio vinograd koji se godinama nije obrađivao. Sve je bilo zapušteno i obraslo, a mi smo zahvaljujući javnom natječaju obradili vjerojatno najveću površinu na Imotskom polju i vratili ju u život“, ističe.

Čanjevice do 2017. godine 

Zemlju su, pojašnjava, 2017. putem javnog natječaja dobili u zakup od države na 50 godina. Ukupna vrijednost projekta Rekonstruiranje i konverzija vinograda na tom području iznosi 3,5 milijuna kuna, od čega će 2 milijuna biti sufinancirano europskim sredstvima iz Vinske omotnice

"Projekt je koncipiran kroz tri faze. U prvoj se krči stari vinograd, zatim priprema tlo dok se u posljednjoj sade nove loze, a najzastupljenija će biti imotska kujundžuša“, otkriva nam.

Kao i u samim procesima proizvodnje, tako su i u ovom projektu, koristili koliko god su mogli domaću radnu snagu i lokalne ulazne proizvode. Tako svih 63.000 sadnica dolazi iz Hrvatske, točnije Metkovića.

Korona smanjila prodaju za 50%

"Stalno ulaganje u poslovne procese, kako vinogradarske, tako i proizvodne, logističke i prodajne jamči nam održiv razvoj“, dodaje. Od pet stalno zaposlenih njih troje je visokoobrazovano, a od toga su dva inženjera vinogradarstva s inozemnim radnim iskustvom. Također, napominje kako će povećanjem proizvodnje u dogledno vrijeme zapošljavati još ljudi.

Inače, za vrijeme turističke ponude svoja vina plasiraju u Dalmaciju kroz HORECA kanale prodaje, odnosno kroz ugostiteljski sektor. Također, u Imotskom imaju kušaonicu gdje su posljednjih godina prije izbijanja epidemije brojali i do 5.000 gostiju godišnje. 

"Nažalost, kao i cjelokupno gospodarstvo, vinski sektor jedan je od najpogođenijih epidemijom. Međutim, uz razumijevanje situacije od strane poslovnih banaka uspjeli smo prebroditi godinu uz pad prodaje od preko 50%, dok su troškovi proizvodnje ostali isti“, pojašnjava Anamarija. 

Kujundžuša, trnjak i vranac obitelji Grabovac 

Oba sektora zahtijevaju konstantna ulaganja u proizvodnju pa čak i onda kada prodaja padne s obzirom na to da se vino prodaje minimalno 6 mjeseci nakon berbe, a nekada proces odležavanja traje i preko 2 godine. 

Vinogradarstvo je, kaže, ljubav, ali i zahtjevna radno intenzivna djelatnost. Njihov ključ uspjeha je obitelj. Djeca i unuci rastu s vinogradima i razvijaju se s vinom, a uče ih ljubavi prema lozi od najmanjih nogu. "Zato ovo nije samo priča o novom vinogradu. Ovo je priča o životu u ruralnom kraju. O ostanku i opstanku“, zaključuje.


Fotoprilog


Tagovi

Obitelj Grabovac Javni natječaj Vinska omotnica Rekonstruiranje i konverzija vinograda Prodaja Korona Autohtone sorte


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije