Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stručni vinogradarski skup
  • 07.09.2015. 16:15

Od listopada kreću kontrole proizvođača!

Na Stručnom skupu o aktualnostima iz vinogradarstva u sklopu 48. iločke berbe grožđa najavljene su kontrole proizvođača koji koriste oznaku izvornosti te mjere potpore iz vinske omotnice!

  • 377
  • 39
  • 0

U sklopu tradicijsko-vinske i kulturno-zabavne manifestacije 48. Iločke berbe grožđa, u Starom području Iločkih podruma održan je tradicionalni stručni skup za predstavnike vinskog i turističkog sektora na kojem su predstavljene aktualne teme iz sektora vinogradarstva.

Govoreći o temi Obveze proizvođača vina sa zaštićenom oznakom izvornosti, Ivan Prša iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo (HCPHS) podsjetio je kako je prihvaćanjem uredbi Europske unije (EU), sa ulaskom Hrvatske u EU, imenovana radna skupina koja je u suradnji s proizvođačima vina iz cijele Hrvatske izradila specifikacije 16 zaštićenih oznaka izvornosti koje je Ministarstvo poljoprivede usvojilo i poslalo Bruxellesu.

Kreće kontrola proizvođača

Od listopada kreću kontrole!

"Proizvođači prvo kreću sa prijavom u vinogradarski registar odnosno trebaju ishoditi rješenje o minimalnim tehničkim uvjetima. Zatim podnose zahtjev za stavljanje vina u promet pri čemu imaju pravo podnijeti zahtjev za zaštićenu oznaku izvornosti ukoliko zadovoljavaju uvjete specifikacije područja kojemu pripadaju", pojasnio je postupak ishođenja zaštićene oznake izvornosti Ivan Prša najavivši kako od listopada kreće kontrola proizvođača koji koriste zaštićenu oznaku izvornosti.

150 proizvođača namjerava zaštititi vino oznakom izvornosti

Prema njegovim riječima, zaštićena oznaka izvornosti omogućuje proizvođačima istaknuti posebnosti svojega vina koje ga razlikuju od vina drugih regija, a je li sve onako kako su proizvođači naveli, utvrdit će kontrola.

"U suradnji s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi dali smo prošle godine pri prijavi proizvodnje da se proizvođači unaprijed odrede namjeravaju li u idućoj, odnosno ovoj godini proizvoditi vino sa zaštićenom oznakom izvornosti i došli smo do neke brojke od oko 150 proizvođača koji su iskazali tu namjeru. To je međutim okvirni podatak i brojka nije konačna jer je proizvođačima teško unaprijed odrediti hoće li vino koje namjeravaju proizvesti proizvoditi sa zaštićenom oznakom izvornosti. Mi smo prema uredbi EU dužni minimalno iskontrolirati 5% ukupno prijavljenih proizvođača. Tu bi kontrolu dakle sada od jeseni radili po prvi put", napomenuo je Prša.

Nakon ulaska u EU procedura jednostavnija

O proizvodnji i trženju vina u skladu s nacionalnim i EU propisima, okupljenim vinarima i turističkim djelatnicima govorio je Marko Batušić (HCPHC - Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo) napomenuvši kako sam proces puštanja vina u promet počinje obveznim izjavama koju je svaki vinar dužan podnijeti prije samog puštanja vina u promet.

"Pritom se evidentira koliko je iz svake sorte dobio grožđa, odnosno proizveo vina i nakon toga se kod nas na Zavodu podnosi zahtjev. Vino prolazi kroz administrativnu povjeru, a nakon toga ide na analitičku provjeru da bi vidjeli je li ispravno za puštanje u promet. Slijedi degustacija nakon koje se ishodi rješenje za puštanje u promet. Tako je bilo i prije ulaska Hrvatske u EU, s time da su neke stvari s ulaskom naše zemlje u EU pojednostavljene", kazao je Batušić.

"Neke stvari su se promijenile nakon ulaska Hrvatske u EU i mislim da je novim vinarima koji tek kreću u proizvodnju sad malo lakše. Primjerice, kod same zaštite vina kontroliranog podrijetla prije su se morale raditi cijele studije i obavljale kontrole na terenu. Sada je sve pojednostavljeno jer postoji samo administrativna provjera", pojasnio je Marko Batušić.

Vinskom omotnicom do više ulaganja

Nacionalni program pomoći sektoru vina 2014. - 2018., takozvanu vinsku omotnicu predstavio je Mladen Markešić iz Ureda za međunarodnu suradnju Tovarnik-Ilok-Nijemci-Tompojevci Lovas (TINTL). Programom su detaljno razrađene mjere potpore koje će se financirati sredstvima Europskog poljoprivrednog garancijskog fonda (EAGF) i sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske tijekom petogodišnjeg razdoblja 2014. - 2018., kazao je Markešić. Nacionalni program pomoći sektoru vina u razdoblju od 2014. do 2018. godine, predviđa tri mjere korištenja tzv. "vinske omotnice" koje će služiti vinarima i vinogradarima za financiranje svojih djelatnosti.

Vinska omotnica iznosi 11,8 milijuna eura godišnje, a vinari i vinogradari će ju moći koristiti kroz mjeru Restrukturiranje i konverzija vinograda koja podrazumijeva ulaganja u obnovu postojećih površina zasađenih vinogradima, Investicije u vinarije i marketing vina koja se odnosi se na investiranje i marketing vina te unapređenje postojećih imanja, podruma i opreme te Promidžba na tržištima trećih zemalja koja je namijenjena financiranju promidžbe na trećim tržištima odnosno poticanju izvoza. Svi potencijalni korisnici navedenih mjera moraju biti upisani u Vinogradarski registar te ispunjavati ostale uvjete propisane pravilnicima o njihovoj provedbi, rečeno je.

Stručni skup su organizirali Grad Ilok, Turistička zajednica Grada Iloka, Vinski klaster Srijem te Lokalna akcijska grupa Srijem.Nakon skupa, kojem se mora se i to reći, odazvao tek neznatan broj vinara i predstavnika tursitičkog sektora, uslijedila je degustacija vina uz prigodno druženje.


Tagovi

Vinari Vinogradarstvo Stručni skup Sektor Vinska omotnica Program Oznaka izvornosti Trženje Vina Ministarstvo poljoprivrede Predavač Ivan Prša Mladen Markešić Marko Batušić Zavod HCPHS TINTL Propisi Obveza Promet Administrativn


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]