Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plešivičko vinogorje
  • 06.01.2023. 09:00
  • Zagrebačka, Jastrebarsko

Odlučni sačuvati bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju Plešivice

Plešivica je majka svim vinarima. Prostor Zadruge u prošlosti je bio mjesto okupljanja vinara s područja cijele podregije, a ovim projektom to ćemo revitalizirati, istaknuo je Željko Pavković, inicijator projekta Plešivičko vinogorje.

Foto: Grad Jastrebarsko
  • 1.591
  • 86
  • 0

Više od šest milijuna kuna (oko 796 tisuća eura) skupili su udjelničari Plešivičkog vinogorja, navode iz Grada Jastrebarsko, podsjećajući da je prije godinu dana pokrenuta inicijativa za osnivanjem ovog projekta čiji je cilj očuvanje bogate vinarske i vinogradarske tradicije. 

"Završena je dokapitalizacija kojom je prikupljeno 4,9 milijuna kuna (650.000 eura) pa s početnim ulogom temeljni kapital sad iznosi 6 milijuna kuna. Još je važnije naglasiti kako se po principu udjelničara u projekt uključilo 105 pravnih i fizičkih osoba, od kojih je velik broj Jaskanaca, a ovu su priču u velikom broju podržali i vinari", naglašavaju.

Inicijator projekta je Željko Pavković, jaskanski poduzetnik koji je, kažu, vrlo brzo oko sebe okupio tim mladih ljudi koji su prepoznali kako na ovaj način mogu dati doprinos razvoju Plešivice koja, zahvaljujući trudu vinara, postaje izuzetno ambiciozna vinska regija. 

Majka svim vinarima

"Plešivica je majka svim vinarima. Prostor Zadruge u prošlosti je bio mjesto okupljanja vinara s područja cijele podregije, a ovim projektom to ćemo revitalizirati", istaknuo je Pavković napominjući da su, da bi se razvoj ubrzao, potrebni organizatori proizvodnje i šira potpora vinogradarstvu i vinarstvu za što je potrebna aktivacija cijele zajednice, a upravo je to temeljni cilj trgovačkog društva Plešivičko vinogorje.

"Riječ je o složenom projektu, jer ono što se ruši godinama, gradi se još barem toliko godina, no bitno je stvoriti čvrste temelje, na čemu se vrijedno radi od prvog dana“, naglasio je. 

Projekt Plešivica: Vraćamo dug pradjedovima, a ostavljamo nešto vrijedno djeci i unucima

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel naveo je da je Grad podržao ovaj projekt u samom početku, i to s 300.000 kuna. "Od prvog dana vjerovao sam u uspjeh ove priče, jer najljepše su priče pisane srcem. Napravili smo tek prvi korak, no prvi su koraci najvažniji i siguran sam kako nas čekaju velike pozitivne promjene“, rekao je Novosel gradonačelnik. 

Slijedi i rekonstrukcija zgrade nekadašnje zadruge (Foto: M. Petković)

Pavković je otkrio i da sada slijede daljnje radnje na izradi dokumentacije potrebne za rekonstrukciju zgrade, a pripremaju se i za prijavu na natječaje koji će biti raspisani. 

Vina od Samobora do Vivodine 

Navode i da je idejno rješenje rekonstrukcije zgrade nekadašnje Zadruge izradio arhitekt Otto Barić, a preuređenjem su zamišljene tri zone, vinski podrum, zatim središnji prostor u prizemlju u kojem će biti vinoteka, wine bar, kušaona, odnosno prostor za predstavljanje vinara s područja podregije Plešivica te prostori za poslovne sastanke i urede na katu. U vinariji će biti predstavljena sva vrhunska plešivička vina, od Samobora do Vivodine, koja će se moći kušati i kupiti. 

U projekt se uključila i Općina Krašić, a početkom ove godine očekuje se uključivanje Zagrebačke županije, gradova Samobora i Ozlja te Općine Klinča Sela koji su također već iskazali podršku. 


Tagovi

Plešivičko vinogorje Vinogradarska tradicija Dokapitalizacija Poljoprivredna zadruga Željko Pavković Zvonimir Novosel


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).