Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem MAKS
  • 24.04.2020. 13:30

OPG Rončević: Promjenom navika u zaštiti vinograda do značajnih ušteda

Kako do cjelokupne zaštite, otkrili su stručnjaci tvrtke AgroChem MAKS kroz prezentaciju na OPG-u Rončević "Pouzdan i ekonomski najisplativiji program zaštite za vinograde".

Foto: Depositphotos/NoamArmonn
  • 4.020
  • 248
  • 0

Stručnjaci iz tvrtke AgroChem MAKS organizirali su prošle godine u polju Jezero, u vrgoračkom vinogorju prezentaciju "Pouzdan i ekonomski najisplativiji program zaštite za vinograde". Ondje se okupio značajan broj vinogradara iz cijele Hrvatske koji su došli vidjeti rezultate primjene ovog programa u praksi.

OPG Rončević Nedjeljka okuplja vinogradarsku obitelj koja u svojim nasadima obrađuje preko 20.000 čokota vinove loze. Na području Staševice oni su jedni od većih proizvođača vinskog grožđa, a o kakvoći koje dolazi iz njihovih vinograda najbolje govore zadovoljni kupci, koji se redovito vraćaju po kvalitetnu sirovinu.

Ovaj OPG prihvatio je u potpunosti prezentirani program zaštite te su promijenili ustaljene navike u zaštiti nasada. Zbog toga su njihovi vinogradi bili idealno mjesto za održavanje Dana polja.

Pouzdan i ekonomski najisplativiji program zaštite za vinograde: Alfil Duplo, Cyclo R Liquido, Fantic F, Fantic M, Avaunt EC, Neoram WG, Megafol, Domark 40 ME, Karathane Gold 350 EC, Cosavet DF, Pyrus 400 SC

Zaštita u kritičnim uvjetima za razvoj plamenjače i pepelnice

Obitelj Rončević u zaštiti od peronospore najviše je koristila fungicide Fantic F i Fantic M, koji su odigrali najvažniju ulogu u periodu kada su zabilježeni kritični uvjeti za razvoj plamenjače. Osim ovih fungicida, koristili su i novi preparat, Alfil Duplo - kombinirani sistemik, fosetil aluminija i mankozeba, koji od 2018. odlično štiti vinograde od plamenjače. Alfil Duplo je pravi sistemik, koji dobro prati porast vinove loze i pruža zaštitu prije i nakon cvatnje. Dobro se miješa s ostalim zaštitnim sredstvima i cijenovno je povoljan.

vd
Dan polja na OPG-u Rončević (foto: AgroChem MAKS)

Budući da je u svibnju sve vinogradare vrgoračkog kraja iznenadila velika količina oborina, Rončevići su u tom periodu koristili sistemične pripravke za zaštitu od plamenjače, prvenstveno Fantic M i Curzate F. Uspješnu zaštitu nadopunili su fungicidima protiv pepelnice, prvenstveno sistemičnim Domarkom, ali i jedinstvenim sredstvom Karathane Gold.

Stručnjaci AgroChema naglasili su važnost korištenja biostimulatora Megafol, koji koriste i na OPG-u Rončević s višegodišnjim uspjehom, kao i folijarne prihrane NPK pripravcima Plantafol. Ove godine važno je bilo korištenje i pripravka Brexil Combi s velikim udjelom željeza. Za razliku od drugih načina primjene, kada se Brexil koristi folijarno uz zaštitu, rezultati su brzo vidljivi.

Za više informacija o zaštiti vinograda, obratite se tvrtki AgroChem MAKS na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

AgroChem MAKS Zaštita vinograda OPG Rončević Dan polja Plamenjača Peronospora Pepelnica


Autor

Igor Gomezelj

Više [+]

Igor Gomezelj je diplomirani inženjer agronomije. U Agrochem Maksu radi kao stručni savjetnik i tim se poslom bavi već 17 godina. Od toga 12 u Agrochem Maksu.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com