Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkriće
  • 28.12.2022. 12:00

Otkrivena vinova loza stara 1.500 godina?

Susjedi pišu da ju je u blizini Skita Svetog Đorđa sasvim slučajno pronašao Milan Nikolić kada je tim predjelima šetao sa suprugom.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 2.008
  • 90
  • 0

U Guinnessovu knjigu rekorda još je 2004. godine kao najstarija loza na svijetu upisana sorta modra kavčina koja se nalazi u središnjem dijelu slovenskog grada Maribora, točnije u Vojašinskoj ulici. 

Iz susjedstva, sada s istočne strane, stiže vijest da je otkrivena daleko starija. 

Kažu da je turski putopisac Evlija Čelebija davno zapisao da je na području oko manastira Rača kod Bajine Bašte u susjednoj Srbiji živjelo 300 monaha skrivenih u gustoj šumi. Preko dana bavili su se stočarstvom i ratarstvom, a po noći uz svjetlost luči prepisivali knjige. Jedan detalj o njihovom životu u blizini Skita Svetog Đorđa sasvim slučajno je pronašao Milan Nikolić kada je tim predjelima šetao sa suprugom, piše RINA.

"Ugledali smo vinovu lozu kako raste usred šume. Odmah sam se zapitao kao je opstala u tom ambijentu i koliko je stara", kaže za ovu agenciju Nikolić.

Kako dalje prenosi Kurir, nakon provedenih istraživanja došlo se do zaključka da je ova vinova loza posađena prije čak 15 stoljeća. Nikolić je izrazio želju da je s područja na kojem ju je pronašao presade na drugo mjesto kako bi je sačuvali, ali je dobio negativan odgovor od Instituta za multidisciplinarna istraživanja u Beogradu i to iz opravdanih razloga.

Najstarija vinova loza na svijetu - Stara trta ima više od 400 godina?

Stručnjaci smatraju da bi to bila greška jer grožđe koje je odrastalo u šumi ne poznaje lijekove, ali ni bolesti tako da ne bi moglo preživjeti u pitomim uvjetima i uz razna prskanja kojima mi tretiramo naše biljke kako bi bile zdravije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Bajina Bašta Otkriće Milan Nikolić Grožđe


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.