Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje
  • 05.06.2020. 13:25

Otvoreno je savjetovanje za pomoć u sektoru vina: Dvije nove krizne mjere

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje na temu Izmjene i dopune nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

Foto: Vedran Stapić
  • 216
  • 18
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje na temu Izmjene i dopune nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine.

"S obzirom na velike poremećaje na tržištu uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19, a posebno pad potrošnje vina uslijed zatvaranja segmenta tržišta turizma i ugostiteljstva, potrošnja vina u Republici Hrvatskoj je u znatnom padu. U takvim okolnostima ograničene potražnje nužno je određenim mjerama smanjiti raspoloživu ponudu vina na tržištu u cilju osiguranja stabilnosti tržišta i cijena te sprječavanja stvaranja zaliha vina“, stoji u priopćenju Ministarstva.

Savjetovanje kao i sve informacije o njemu možete pogledati ovdje.  

Europska komisija je slijedom takvog tržišnog poremećaja usvojila mjere pomoći proizvođačima vina zbog pandemije bolesti COVID-19 donošenjem novih Uredbi. Ovim uredbama otvorena je mogućnost izmjene Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine te se omogućuje promjena ciljeva projekata i prijevremeno zatvaranje ako se zbog situacije s COVID 19 projekt ne može završiti.

Omogućeno je i uvođenje interventnih mjera u vidu povećanja intenziteta potpore u mjerama Ulaganja s 50% na 60% i Restrukturiranje i konverzija vinograda sa 70% na 80%.

Uvode se dvije nove krizne mjere:

  • Destilacija vina u kriznim slučajevima
  • Potpora za krizno skladištenje vina

Školjkarstvo i vinarstvo na udaru pandemije, potreban dodatan napor u prodaji

S obzirom na to da je riječ o izvanrednim mjerama Prijedlog izmjena i dopuna Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. do 2023. godine poslan je regionalnim organizacijama vinara u žurnu proceduru na mišljenje te je sveobuhvatno iskomunicirano s udrugama proizvođača vina pri HGK čiji su prijedlozi uneseni u nacrt Prijedloga Nacionalnog programa.

Savjetovanje je otvoreno do: 8.6.2020.


Tagovi

Savjetovanje Ministarstvo poljoprivrede Vina Pomoć Mjere COVID 19


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.