Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fieragricola 2014.
  • 17.02.2014. 12:35

Ovu tehnologiju mi ne možemo pratiti

Tu smo gdje jesmo. A Italija koja nije najjača je samo ovim sajmom u Veroni pokazala gdje je Hrvatska i što je vinogradarstvo i voćarstvo u razvijenoj Europi

  • 870
  • 132
  • 0

Znate li koliko vinograda ima samo sjeverna Italija? 275 tisuća hektara. A koliko ima jedno Belje? 500 ha. Koju mi suvremenu tehnologiju sa naših dvadesetak tisuća hektara možemo pratiti? Ovo nešto kombinata i par strojeva za berbu i rezidbu je sve što imamo. No, mi možemo ponuditi prirodu i ljudski rad u našim vinima. No, valja vidjeti što to sve na vinogradarskom nebu, a i svemiru bi rekli, nude svjetske kuće. To je uglavnom viđeno u četvrtom i petom paviljonu Fieragricole. Strojevi, proizvodi, oprema i usluge za vinograde i voćnjake. I tu je pretežito pokazana mehanizacija i noviteti u tom sektoru.

Prezentacija tehnologije - Fieragricola 2014.

Mora biti i jasno zašto se na jednom takvom sajmu svi nađu i jako mnogo novaca ulože u svoj nastup. Pa jednostavno, oni traže svoj prostor na tih 270 tisuća hektara vinograda i barem još toliko voćnjaka. I to je taj odnos. Kod nas se te firme pojave upravo onoliko koliko trebaju i s toliko energije i novaca koliko treba za ovo što mi imamo. Apsolutno najvažnija inovacija na Fieragricola 2014. su strojevi s naglaskom na upravljanje cjelokupnim životnim ciklusom biljaka, uključujući i distribuciju gnojiva i sredstava za zaštitu bilja. Izložbeni prostor ipak je bio krcat glavnim markama specijaliziranih traktora i strojeva za vinograde i voćnjake, kao i isodiametricima i gusjeničnim traktorima.

Razgledavanje mehanizacije

Svi su maksimalno posvećeni preciznosti poljoprivredi i sustavima mehanizacije kako bi se smanjile ljudske intervencije, a svi su oni dali i odgovor na zahtjeve Zajedničke poljoprivredne politike EU u pogledu održivosti, ekologije i zaštite okoliša i potreba za poljoprivrednim poduzećima kako bi se smanjili troškovi proizvodnje. Fieragricola je organizirala i brojne forume, demonstracije, a mi smo prisustvovali demonstraciji stroja za rezidbu te ručnog vezivanja loze. I to je sve održano, da tako kažemo, na suhom. U zatvorenom prostoru spomenutih paviljona. Poboljšana vuča, udobnost i performanse ono su što ističu konstruktori tvrtke Caffini za svoje samohodne prskalice. Nova serija samohodnih prskalica Caffini SpA prvi puta je i predstavljena na Fieragricola 2014., a treba istaknuti da se radi o tvornici koja ima 40 godina iskustva na takvim strojevima.

Fendt na Fieragricoli 2014.

Ima dva nova modela, s 3.000 i 4.000 litara, a koristi šest cilindarski Perkins 145 KS ili 185 KS motora, a nude i opciju od 225 KS. Pogon je jedna od glavnih prednosti nove samohodne prskalice. "To su posebno svestrani strojevi dizajnirani za korištenje u brojnim kulturama od ratarstvo do povrtlarstva i vinogradarstva", ispričao je Roberto Caffini, direktor prodaje u Caffini SpA.

Inače, sajam je bio u znaku nadzora i kontrole smrtonosnog parazita Drosophilla suzukii. Drosophila je insekt koji napada voće i prijetnja je vinogradarstvu. "Do sada je problem samo utjecati na određene dijelove Italije i Europe s bobičastim voćem. U posljednje dvije godine, čak je počeo napadati trešnje koje rastu uz vinograde. Postoji dakle bojazan, i to opravdana da će napadati i grožđe, istakli su na sajmu, odnosno na forumu posvećenom toj opasnosti. Izlagači su ilustrirali postojeće znanje o biologiji Drosophile, svoju prisutnost u područjima gdje su registrirane napadi i objasnili strategije kontrole.

Upoznali smo i novi sustav vezanja vinove loze

Inovacija je to Maura Lischettija, direktora tvornice Soave, specijalizirane za korištenje nehrđajućeg čelika u grožđu i voćarstvu. Sustav je osmišljen kako bi se olakšao i pojednostavio rad vinogradara jer se kuka ugrađuje u nekih brzih pet koraka. A ona je neuništiva i može se koristiti mnogo puta. Može ju koristiti svatko, bez bilo kakve posebne pripreme ili dodatnih alata. I naravno, izmišljena je u pokrajini Veneto, vodećoj vinogradarskoj regiji u Italiji , koja je uz gotovo 40 tisuća proizvođača i 10,8 milijuna quintala ubranog grožđa jedan ogroman gigant.

Massey Ferguson: 60 godina tradicije u službi vinogradima i voćnjacima

Massey Ferfuson znani Brand AGCO Grupe predstavio je svoje voćarsko vinogradarske traktore MF3600 serije. Ističu da je to više od pola stoljeća iskustva i tehnologije u službi vinogradara i voćara. Massey Ferguson nastavlja primjenjivati ​​tu tradiciju na dva temeljna sektora u talijanskoj poljoprivredi. Tržište je to koje se ne smije zanemariti. Svestranost, kompaktnost i pouzdanost. To su prednosti Massey Ferguson još od 1954. od kada se pojavio legendarni TEF 20. Massey Ferguson u Italiji pokriva u tom sektoru više do 20 posto tržišta. Motori su od temeljne važnosti a to je 33CTA 3.3 Common rail dizelski motor.

Mehanizacija Mazzoti

Fendt brand je doista brand. Vidjeli smo to i po interesu za njima na sajmu. Prodali su 14.500 traktora u 2013. i njemački proizvođač prema najnovijim procjenama za 2014. Planiraju prodati i više. Prodaja, naime, očekuje se da će premašiti 18 tisuća jedinica. Vijest je nedavno otkrio Peter - Josef Paffen, predsjednik Upravnog odbora Agco Fendt, a potvrdio na sajmu Johann Planatscher , generalni direktor AGCO Italiana.

"Strategije AGCO Grupe snažnije su u istočnoj Europi i Sjevernoj Americi, tržištima gdje je snaga i učinkovitost su kritično", rekao je Planatscher govoreći o Fendtu u vinogradarstvu i voćarstvu. Iz tog razloga, počeli smo razvijati tehnologije koje pomažu povećati preciznost, smanjenje otpada i osigurali maksimalnu snagu na zahtjev kupaca. Istaknuo je kako je za njih talijansko tržište teško jer njihovi vinogradari nemaju preveliku vjeru u jake i skupe strojeve, ali i to će se, kako se nadaju, vremenom promijeniti. 200 Vario VFP je taj adut kojega su prikazali u svom nastupu u Veroni. "Serija 200 sažima sve iskustvo stečeno od strane marke u 80 godina poslovanja", istakli su domaćini štanda. Vario mjenjač osigurava glatke promjene u brzini, dok je osigurati maksimalnu trakciju čak i na strmim usponima i odabiru idealne brzine za svaki rad doista jednostavno.

Prezentacija mehanizacije Fieragricola 2014.

Mehanizacija Marolin


Fotoprilog


Tagovi

Verona Tradicija Traktori Kombajni za berbu grožđa GPS Fendt Fieragricola Macchine Tattori Vinogradi Drosophilla suzukii Caffini Gnojivo Sredstva za zaštiti bilja Maslinici Mauro Lischetti Massey Ferguson


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić