Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dingač
  • 10.02.2017. 09:00

Pelješki vinogradari ostali bez 27 milijuna kuna

Pelješki vinogradari ostali bez 27 milijuna kuna, a ljudi zbog kojih je i pokrenut stečaj još su na svojim funkcijama!

Foto: pixabay.com, Piro
  • 2.034
  • 101
  • 0

Da bi prijavili svoja potraživanja u stečajnom postupku vinarije Dingač za nenaplaćeno grožđe, pelješki vinogradari moraju uplatiti 500 kuna takse u državni proračun, premda je sasvim sigurno da svoj teško zarađeni novac neće dobiti, prenosi Maslina Slobodna Dalmacija.

Naime, dugovi su premašili vrijednost imovine vinarije, a i sami vinogradari treći su isplatni red po rangu vjerovnika, nakon države i poslovnih banaka, što ih stavlja u iznimno nepovoljan položaj.

Drugi je, još veći problem na koji upozorava pelješka vinarka i vinogradarka Marija Mrgudić što je imenovani stečajni upravitelj za svoje pomoćnike ostavio staru upravu vinarije Dingač i direktora Antu Martinovića, zbog kojih je i pokrenut stečajni postupak.

500 kuna na račun državnog proračuna

"Oni samo svoje brojeve bankovnih računa pošalju Trgovačkom sudu, odnosno državi da im isplaćuje plaću i nastave dalje kao da se nije ništa ni dogodilo", ističe Mrgudić, naglašavajući da vrijedni vinogradari i zadrugari glavu razbijaju kako ispuniti papire ne bi li barem bili mirni da su poslali svoja potraživanja, a svjesni da nikad ništa neće dobiti.

ž"Kad su uspjeli ispuniti papire, dolazi na red državni proračun jer prijava neće biti uzeta u obradu ako se ne uplati 500 kuna na račun državnog proračuna. Vrijedni vinogradari naučili su poštivati svoju Republiku Hrvatsku pa uredno uplaćuju svoj prilog u državni proračun, kako bi pomogli onima koji će te priloge iz državnog proračuna trošiti", rezolutna je Marija Mrgudić.

"Kako je moguće da se novcima iz državnog proračuna plaćaju oni koji su pronevjerili gotovo 40 milijuna kuna u vinariji Dingač, koja je upravo zbog toga završila u stečaju", pita se Mrgudić, a obraća se i nadležnim državnim institucijama, no odgovora nikada nije dobila.

Dug poreznoj upravi

"Tko je odgovoran za dug poreznoj upravi od sedam milijuna kuna kada se zna da Porezna ovršuje za dug od 500 kuna", pitala se Mrgudić. Podsjetimo, vinarija Dingač završila je u stečaju nakon višegodišnje agonije. Otkupljivano je grožđe koje godinama nije plaćeno vinogradarima, koji su kao zadrugari bili vlasnici te vinarije. Pelješki vinogradari tako potražuju 27 milijuna kuna za predano, a nenaplaćeno grožđe.

Jedini mogući izlaz je u pronalaženju strateškog partnera koji bi pokrenuo proizvodnju, uz uvjet da se zadrugari odreknu dijela svojih potraživanja iz stečajne mase premda su se u provedenoj predstečajnoj nagodbi odrekli 40% svojih potraživanja prema vinariji Dingač. Kako vrijeme odmiče, naplata teško zarađenog novca za predano grožđe sve je neizvjesnija za pelješke vinogradare, koji su dovedeni na rub opstanka.

Restrukturiranje poslovanja

Svjestan je toga i stečajni upravitelj Ante Mrkonjić, koji nam je rekao da je za 13. veljače sazvano izvještajno ročište na kojem će se predložiti nastavak djelatnosti kroz restrukturiranje poslovanja.

"Trenutačno se razgovara s dvojicom potencijalnih strateških partnera", kazao nam je Mrkonjić, naglašavajući da su potraživanja puno veća od procijenjene imovine. Što se tiče ostanka stare uprave i direktora Ante Martinovića, kojega zadrugari najviše optužuju za propast vinarije, Mrkonjić naglašava da on nikoga nije nagradio.

"Čim se nastavlja djelatnost, radnici ostaju pa i bivši upravitelj. Kada bi se vinarija zatvorila, onda bi svi dobili otkaze po Zakonu o radu. Netko tamo mora raditi da bi se sačuvali strateški kupci", pojasnio je Mrkonjić.

"Zadrugari sigurno nisu zadovoljni starom upravom. Ali ja nemam nikakvih saznanja o kaznenim postupcima da bih mogao nekome dati otkaz na njegovu radnome mjestu. Svaki građanin koji zna da je napravljeno neko kazneno djelo u vinariji Dingač dužan ga je prijaviti", zaključio je Mrkonjić komentirajući optužbe zadrugara da je zadržao staru upravu koja je i dovela vinariju Dingač do stečaja.

Autor: Stanislav Soldo, Foto: pixabay.com, Piro


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.