Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Poletti
  • 14.05.2020. 12:00
  • Istarska, Višnjan

Peti najbolji cabernet sauvignon na svijetu dolazi iz Hrvatske, iz Vinarije Poletti!

Vinarija Poletti kod Višnjana je prošle godine na ocjenjivanju vina u Njemačkoj 'Par Wine International' dobila zlatnu medalju za malvaziju Classic iz 2016. godine, a ove na 'The Global Cabernet Sauvignon Masters' osvojila peto mjesto na svijetu za vino iz 2015. godine.

Foto: Marinko Petković, Peter-Piero Poletti
  • 1.419
  • 126
  • 0

Na ovogodišnjem sedmom natjecanju najboljih svjetskih cabernet sauvignona, The Global Cabernet Sauvignon Masters, Vinarija Poletti iz Višnjana osvojila je peto mjesto! Svega četiri mjesta iza vinarija koje su puno veće i poznatije na svjetskoj razini. Prve dvije su iz Australije, Landmeil Winery i McGuigan Winery, na trećem je mjestu čileanska vinarija Millaman te na četvrtom najveća turska vinarija Kavaklidere Winery. Poletti je žiri osvojio svojim Cabernet sauvignonom iz 2015. godine.

Na ovom prestižnom natjecanju, žiri sastavljen od osam najvećih stručnjaka ocjenjuje i bira najbolja cabernet sauvignon vina iz cijelog svijeta, a od osam sudaca njih sedam ima titulu 'Master of Wine', koju sada u svijetu ima manje od 400 ljudi.

Šesta generacija vinarije Poletti od davne 1842. godine

Kako ističu iz Vinarije Poletti, odluku da se prijave donijeli su na prijedlog Filipa Savića, višestrukog šampiona u sommelierstvu koji ih je uvjerio da vino pošalju na natjecanje kako bi se vidjelo kakvo je u usporedbi sa svjetskom konkurencijom. Podsjetimo, Vinarija Poletti je prošle godine na ocjenjivanju vina u Njemačkoj Par Wine International dobila zlatnu medalju za malvaziju Classic iz 2016. godine, a sad je svjetska nagrada stigla za cabernet sauvignon.

Inače, Peter-Piero Poletti nastavio je obiteljski posao i dio je šeste generacije vinara u ovoj obitelji. Prije ulaska u svijet vina, radio je kao turistički vodič 14 godina i autor je monografije o Višnjanu, no prevagnula je želja za nastavkom obiteljske tradicije. Preuzevši krajem devedesetih posao od oca Marija Polettija, počeo je proizvodnju uz korištenje moderne tehnologije te proširio vinograde i kapacitet podruma. Kada je preuzeo posao, imali su svega dva hektara vinograda, a sada oko sedam i 200 stabala maslina.

Proizvodnja im se bazira na šest sorti vina

Proizvodnja im se bazira na šest sorti vina, malvazija, chardonnay, teran, cabernet sauvignon, merlot te muškat ružu porečku. Vina Poletti nalaze se na vinskim kartama boljih istarskih restorana i šire, a prisutna su i u brojnim turističkim vodičima tako da njihovu vinariju i podrum posjećuju turisti kroz cijelu godinu. Osim na domaćem tržištu, vina Poletti su prisutna i u Italiji.

Ova neobična vinska priča počinje davne 1842. godine, kada nono Piero Bernobich od svog tasta Marca Dellamarne kupuje komad zemlje u selu Markovac, nedaleko Višnjana, i to za 113 fiorina (tadašnja valuta, op.a.). Na tom je zemljištu sagradio kuću i tu je njegova obitelj počela svoj životni put. Crvena zemlja, vinova loza i maslina postale su njihov poziv. Međutim, strast prema tom poslu bila je jača od svake neizvjesnosti kroz stoljeće i pol, koju je takav život nosio. Tako je svoj put počeo brend koji sada znamo kao vina Poletti.

Glazba ga odvela u veliki svijet vina

Ipak, Peter-Piero Poletti, kao dijete sa sela odlazi u srednju školu u Zagreb, i to u tehničku školu 'Ruđer Bošković'. Dakle, daleko od vinograda, ali umjesto prema struji, rodila se trajna ljubav prema glazbi i to kao DJ-a, što mu je otvorilo mnoga vrata, najprije u turizmu, a potom i u velikom svijetu vina.

Da iza svakog uspješnog muškarca, stoji još uspješnija supruga, dokaz je Loredana Poletti, koja je aktivna u njihovom poslu jer puno stvari leži na njezinim leđima, a obitelj je povezana i bliska i sve su im odluke zajedničke. Tu vlada sklad i harmonija i to se vidi i u njihovim vinima, koje su nam prezentirali u Zagrebu. Vrlo su pitka, ali ne i jednostavna. Imaju potrebnu slojevitost i dubinu, a dugo im traje okus u ustima. To su vina za ozbiljne vinoljupce, za ljude koji poznaju vina. Osim friške malvazije, degustirale su se: malvazija 2015., teran 2013., cabernet sauvignon 2011. i rossella 2016.. Na degustaciji je bio i chardonnay 2015., koji se nalazi na vinskoj listi restorana s prvom hrvatskom Michelinovom zvjezdicom.

Vinograd obitelji Poletti

"Moram osjetiti nešto kod sugovornika, odnosno vidjeti da nešto zna o vinu, da ga voli i da ga cijeni. To možda izgleda pomalo snobovski, ali nije jer vino ima svoj život, koje i drugi moraju upoznati i doživjeti ga kako treba, a ne samo popiti i zaboraviti na njega. Cabernet sauvignon iskače po kvaliteti i spada među najbolja vina te sorte, ne samo u regiji već i šire. To su vina na svjetskoj razini. Naime, i cabernet sauvignon od prije dvadeset godina, iz 2000. godine još je uvijek dovoljno svjež i sortan, iako se okus zrelog bobičastog voća izgubio pomalo u vinu", kaže Piero.

Skupa poslovna filozofija daje nagrađivana vina  

Za pravi doživljaj Istre, tu je i autohtoni istarski pršut. Polettijev pršut odležava, kao i vino, punih 14 mjeseci, a obvezan je dio vinske degustacije. Svoju poslovnu filozofiju, objašnjava na način da ono što je dobro ide u boce, a ono što je manje dobro, 'prodajemo u refuzi'. No, to i 'skupa  filozofija' jer u vinskom podrumu, koji se nalazi u zapadnoj Istri, od ukupno pet istarskih vinskih podregija, imate vino koje tamo godinama odležava najprije u drvenim bačvama, a onda barem jednu godinu u inoksu. Piero je ponosan što su vinari u Istri, a samo ih u udruzi 'Vinistra' ima 120, još uvijek međusobno većinom prijatelji. "Iako se zna dogoditi da netko s nekim ne razgovara, ali za sve nas 'ima mjesta', kaže on.

Ipak, čini se da ove godine od međunarodne izložbe vina i rakija 27. Vinistre u Poreču, koja je davno prerasla regionalne okvire, neće biti ništa. Naime, 'Vinistra' je lani okupila rekodnih 544 uzorka vina za ocjenjivanje, a ove se godine trebala održati od 6. do 10. svibnja i službeno je odgođena. No, premještanje najpoznatije domaće izložbe vina, ali i niza pratećih sadržaja 'Vinistre', na jesen, kao što je 12. neslužbeno svjetsko prvenstvo malvazija, na kojem je lani sudjelovalo pet mediteranskih zemalja, nema previše prilike. Na 'Vinistri' se prevenstvno prestavljaju mlada vina od prošlogodišnje berbe, a na jesen stiže nova berba, tako da bi prvi put u četvrtstoljetnoj povijesti 'Vinistra' mogla biti i otkazana.       


Fotoprilog


Tagovi

Vinarija Poletti Peter-Piero Poletti Global Caberbet Sauvignin Masters Peti na svijetu Cabernet sauvignon


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.