Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinograd
  • 02.06.2020. 13:30
  • Požeško-slavonska, Podgorje

Pinot crni i graševina klonske selekcije u novom vinogradu Vlade Krauthakera

Poznati kutjevački vinar Vlado Krauthaker te djelatnici njegova Vinogradarstva i vinarstva prošli tjedan posadili su novi vinograd, sorte crni pinot i graševinu, u mjestu Podgorje.

Foto: Screenshot/ Poljoprivredne Televizija
  • 373
  • 17
  • 0

Vinova loza može se saditi u jesen ili u proljeće. Sadnja u jesen preporučuje se u mediteranskom dijelu zemlju gdje prevladava blaga zima, dok se na kontinentalnom dijelu sadnja treba obaviti u proljeće, od kraja ožujka pa do kraja svibnja.

Poznati kutjevački Vinar Vlado Krauthaker te djelatnici Vinogradarstva i vinarstva Krauthaker prošli tjedan posadili su novi vinograd, sorte crni pinot i graševinu, u mjestu Podgorje.

"Nalazimo se na položaju Gradine, mi smo ga nazvali Gradine 3. Trenutačno smo na 392 metra nadmorske visine. Ovo godinama nisu bili vinogradi, a mi kad smo počeli krčiti na ovom prostoru je bila šuma. Došli smo, očistili to, bagerom je obavljeno duboko rigolanje do metar dubine. Povadili smo korijenje i nakon toga još išli s još malo finijim strojevima koji su tu zemlju usitnili. Nabacili smo stajski gnoj i još jednom pripremili tu zemlju da izgleda primjereno, kao što to sada vidimo“ , pojasnio je Ivan Grgić, predsjednik udruge Kutjevački vinari.

"Sadimo pinot crni, a na nižem dijelu sadimo graševinu klonske selekcije, četiri različita klona. To je u sklopu naše udruge Kutjevački vinari. Zajedno ćemo svi pratiti što ovi klonovi daju u samom podrumu“,  rekao je  Krauthaker.

Na sadnju crnog pinota odlučili su se zato što nemaju dovoljne zalihe te sorte. "Te sorte imamo samo u kooperaciji. Zato smo odlučili pokušati napraviti jedan ekskluzivni proizvod jednu selekciju pinota crnog s ovog položaja“, pojašnjava Krauthaker.

Najvažnije je dobro pripremiti cijepove i odrediti razmak sadnje

Prije same sadnje cijepova u tlo, potrebna je određena priprema. "Pripremimo tako cijepove, da se korijenje izreže na mjeru i onda se cijepovi slažu u gajbice po klonovima. To sve ovisi o podlozi i sorti naravno“, rekao je Grgić.

Osim pripreme cijepova, naravno bitan je i pravilan razmak sadnje između njih. "Razmak je dva puta 0.7 metara i to je oko 7100 biljaka po hektaru. Imali smo nekih vlastitih grešaka u sklopu, sadili smo deset tisuća biljaka po hektaru, pomoću konja i to nam dosta stvara probleme u obradi, malo povećava troškove. Stoga se sve češće se odlučujemo saditi na dva metra puta 0.7“, ističe Krauthaker.  

Sadnja ovog vinograda obavljena je uz pomoć operacije 4.1.1. Programa ruralnog razvoja. "Mjera financira 50% novu sadnju, od pripreme zemlje, nabava sadnica do same sadnje. Znači oko deset tisuća cijepova pinota crnog i šest tisuća cijepova graševine. Postoji i mjera Rekonstrukcija vinograda, gdje morate stari vinograd iskrčiti i na tom položaju posaditi novi, a ovo je baš bila šikara. Nekada su to bili vinogradi, no kako su godinama zapušteni, dok smo krčili našli smo tu i tamo nekakav panj“, priča Grgić.

Tržište stalo za vrijeme korone

U ovim mjesecima gotovo da je nemoguće ne dotaći se teme zvane koronavirus. Neke grane poljoprivrede pandemiju nisu previše osjetile dok su neke druge teško pogođene. Vinarstvo i vinogradarstvo nažalost pripada u drugu skupinu.   

"Tržište nam je stalo praktički jer mi uglavnom prodajemo kroz HoReCa kanale, hoteli restorani, kafići, tako da smo osjetili dosta velik pad prodaje. Nadamo se da će se sve stabilizirati, ljudi su željni izlazaka, druženja i možda bi koronu trebalo staviti u karantenu, a mi bismo rado izašli iz karantene“, zaključuje Grgić.

Vinar Vlado Krauthaker proglašen osobom godine: Moramo kvalitetnije razmišljati o zajedništvu

"Čak 90% prodaje nam je propalo u ožujku i travnju, a sada u svibnju se ipak malo pokreće. Ovo je na neki način novi život i potreban je novi pristup tom životu. Teško je prognozirati što će biti, ali lagodnog života u ovom našem poslu sigurno neće biti“, rekao je za kraj Vlado.

Bilo kako bilo, koliko god život od sad bio kompliciran, uvijek je sve lakše uz boravak u prirodi, prekrasan pogled te čašu kvalitetnog vina.   

Više o temi možete pogledati ovdje:


Tagovi

Vlado Krauthaker Vino Cijepovi Razmak Novi nasad Graševina Pinot crni Tip operacije 4.1.1.


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]