Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pjenušavi doručak
  • 28.05.2022. 16:30
  • Krapinsko-zagorska, Zlatar

Pjenušavi doručak u vinariji Kota, ali Zagorje se sve više ističe i crnim vinima

Uz domaćina, Vinariju Kota predstavile su se vinarije Vuglec, Petrač, Bolfan i Kopjar.

Foto: Julio Frangen
  • 1.241
  • 76
  • 0

Treći Pjenušavi zagorski doručak u vinogradu održan je u modernoj vinariji Kota, u Zlataru, uz podršku Grada i njezine turističke zajednice te TZ Krapinsko-zagorske županije, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb. Uz domaćina predstavile su se vinarije Vuglec, Petrač, Bolfan i Kopjar. Za doručak su bili posluženi lokalni proizvodi među kojima su dominirali sirevi i mliječni proizvodi Veronika.

Uz tradicionalni zagorski sir i vrhnje te bogate plate sireva (zagorski škripavac, mladi sir Desinčanec, zagorski svježi sir, vinogradarski slani sir, vinogradarski dimljeni) poslužene su jagode.

Kuhar Marko Matei pripremio je moderne zalogaje poput tramezzina i roast beefa, skute s medom i orahom te rižoto od sira, pjenušca i jabuke koji su lijepo pratili svježe pjenušce. Stalni partner zagorskih pjenušavih doručaka -  restoran "Rosetina" za desert je poslužio domaću zlevanku i pitu od sira.

Vinarija Kota predstavila je svojih pet suhih pjenušaca s imenima kotã (nadmorskih visina) na kojima rastu određene sorte od kojih se radi pjenušac (267, 255, 235, 213, 325).

Svaka vinarija predstavila je i jedno novo, mirno vino 

Vinarija Vuglec predstavila je suhe bijele pjenušce Vuglec i Baronial, ružičastu Rozaliu i slatku Jasminku koju Vugleci rade u suradnji s vinarijom Bodren. Bolfan je donio dva Centuriona (zlatni i srebrni), Petrač dva Bregha (bijeli i ružičasti), a Kopjar tri nova pjenušava vina (bijeli Blanc de blancs do chardonnaya, Rosé od crnog pinota i slatki od muškata žutog).

Posebno zanimljiv dio programa bilo je predstavljanje jednog novog, mirnoga vina svake vinarije En primeur Zagorje. Na taj način vinarije predstavljaju vino koje je tek izašlo ili će izaći na tržište. Kota je predstavio novi Chardonnay sur lie 2020, Vuglec i Bolfan nove sauvignone 2021, Kopjar mirni rose 2021, a vinarija Petrač novu Enigmu 2019, pravi bordoški cuvée od cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca, koji će tek izaći pred vinoljupce za nekoliko mjeseci.

"Iako idealno za bijele sorte, osobito za sauvignone koje vinari sami jako vole, zbog svježine i aromatike, Zagorje se ističe sve više i crnim vinima, čemu pogoduje i globalno zatopljenje, a u tome svakako prednjači upravo vinarija Petrač sa svojim bordoškim stilom i sortama“, ističe organizatorica Pjenušavih doručaka, prof. Marija Vukelić.

Jača vinska ponuda 

Na Pjenušavom doručku bila je i gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek. Poželjevši gostima dobrodošlicu u grad i naselje Gornja Batina, naglasila je važnost ovakvih događanja i nagovijestila otvaranje nove turističke zajednice Zlatni istok Zagorja koja će obuhvatiti uz Zlatar i susjedne općine, tako da će vinska ponuda ovoga kraja biti bogatija za još nekoliko vinarija iz okolice.

Doručak u vinogradu, pjenušavi čak 

Nakon pjenušavog doručka, gosti su nastavili uživati na drugim lokacijama u Zagorju. U Zlataru su razgledali župnu crkvu Blažene djevice Marije s jednim od najljepših i najzanimljivijih baroknih retabla Hrvatskoga zagorja te ručali u obližnjim restoranima, posvetivši cijelu subotu destinaciji koju s pravom nazivaju Bajka na dlanu.


Fotoprilog


Tagovi

Pjenušavi doručak Vinarija Kota Pjenušci Zagorski doručak


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.