Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba grožđa
  • 10.08.2015. 17:00

Počela berba "šardonea"

Počela je berba "šardonea", sorte koja se bere isključivo noću u cilju očuvanja njenog aromatskog kompleksa. Ove se godine, zbog velikog broja sunčanih dana, ali i dobre pripreme očekuje izuzetna berba.

  • 245
  • 3
  • 0

U vinogradu kompanije 13. jul Plantaže, koji se prostire na oko 2.300 hektara, počela je berba grožđa vinske sorte šardone, a uz očekivani visok kvalitet, procenjeni prinosi iznose 2.900 tona.

Prema rečima direktora vinogradarsko-voćarske proizvodnje Plantaža, Dušana Kankaraša, ova sorta u vinogradu zauzima površinu od 290 hektara, prenosi portal Cdm. "Sinoć smo započeli berbu šardonea, jer se ova sorta bere isključivo noću u cilju očuvanja njenog aromatskog kompleksa", rekao je Kankaraš i dodao da je berba započeta sa dva vučna kombajna i jednim samohodnim, koji menjaju 150-200 radnika, čime se za noć ubere 15 vagona, što je oko 150 tona grožđa.

Očekuje se izuzetna berba svih sorti

Kankaraš je objasnio i da se šardone bere po kategorisanom kvalitetu, raspoređenom po parcelama, tako da se jedan deo bere ručno, pa će na tom poslu biti angažovano 100 sezonskih radnika. Dodao je da će berba šardonea biti završena za desetak dana, a berba svih sorti grožđa trajaće 45 dana. "Veliki broj sunčanih dana i dobra priprema berbe daju nam za pravo da očekujemo izuzetnu berbu svih sorti grožđa, kako po kvalitetu, tako i po kvantitetu ubranog ploda", zaključio je Kankaraš.


Izvori

Tanjug


Tagovi

Berba grožđa Vinograd Šardone Berba noću Vučni kombajn Dušan Kankaraš Vino Kvalitet 13. jul Plantaže Aromatski kompleks

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)