Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žilavka
  • 18.10.2021. 10:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Počela berba žilavke u Hercegovini, koja označava i kraj berbe grožđa

U svijetu postoji mnogo regiona gdje se proizvode solidna vina koja nisu specijalnog kvaliteta, a Hercegovina je zemlja koja je za takva velika i specijalna vina bogom dana.

Foto: Martina Popić (ilustracija)
  • 184
  • 54
  • 1

Berba žilavke, sorte koja je simbol raspoznavanja Hercegovine u svijetu, počela je prije dva dana u Carskim vinogradima vinarije "Vukoje", u Ušću nedaleko od Trebinja. Pomenuta sorta jedna je od najkvalitetnijih po kojoj je taj podrum čuven. 

Radovan Vukoje, vlasnik vinarije izjavio je za Srnu da je naročito ponosan na žilavku zato što je njen kvalitet na najvećem nivou. Takođe je napomenuo da je ona kao takva, sa tog lokaliteta prisutna u Aziji, Sjevernoj Americi i Evropi, kao i to da se nalazi na brojnim kartama najboljih svjetskih restorana. 

Vukoje je naglasio da je ovo specifična godina, sa proljećem i ljetom koji su imali 100 dana bez padavina, a što je pogodovalo takozvanom ekološkom uzgoju grožđa. 

"Na ovom mjestu proizvodimo i naše najeskluzivnije, carsko, vino i kada se sve skupa pogleda, berba je jako uspješna", navodi ovaj vinar, dodajući da je i nešto hladnija jesen odgovarala žilavki, a istovremeno i lokalitet Carskih vinograda "iznjedrio" je veliku berbu. 

"Vinograd je prvi put zasađen prije 130 godina, a 2003. smo ga obnovili. I ovo sada je četvrto obnavljanje rajske sorte, kao što je naša žilavka. Po njoj se raspoznaje Hercegovina u svijetu, ali i sam podrum upravo po njoj se najviše proslavio", ponosno pojašnjava Vukoje. 

U većem dijelu vinograda je organski uzgoj

Ova godina bila je jedna od boljih, kada je riječ o kvalitetu grožđa, a kako kaže izvršni menadžer vinarije, Mladen Fuštar, za mjesec dana slijede pripreme za narednu berbu. 

"U 2021. smo u veće dijelu vinograda prešli na organsku proizvodnju pa smo u skladu s tim postigli rezultate koje smo i očekivali. Možda čak i bolje kod pojedinih sorti", ukazao je Fuštar. 

Vinogorje "Carski vinogradi", smješteno u Lastvi kod Trebinja osnovano je 1894. godine. Porodica Vukoje obnovila ga je prije 18 godina, a berba grožđa ovdje označava i kraj berbe u Hercegovini.

Radovan Vukoje: Oko 50 % zemlje pogodne za uzgoj vinove loze u Hercegovini neiskorišteno

Podsjetimo, Vukoje je ranije za Agroklub rekao kako u Hercegovini (kada je riječ o vinarstvu) ima oko 40 odsto iskorištene zemlje. Značajan broj površina koje su idealne za vinovu lozu nije posađen. Zemlja je dobrim dijelom spremna za sadnju, ali nema novih investitora, odnosno, nema koncesionara koji bi uzeli dijelove Popovog i Trebinjskog polja koji su neobrađeni. To je šteta jer bismo na taj način dosegli razinu proizvodnje iz domaće sirovine.

U svijetu postoji mnogo regiona gdje se proizvode solidna vina koja nisu specijalnog kvaliteta, a Hercegovina je zemlja koja je za takva velika i specijalna vina bogom dana. Zato treba iskoristiti svoju zemlju na pravi način i vrijednim radom dobiti odličan kvalitet koji će se lako plasirati na tržište.


Tagovi

Berba žilavke Berba grožđa Kraj berbe Ekološki uzgoj grožđa Organska proizvodnja Simbol Hercegovine


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.