Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz brašna
  • 05.04.2020. 12:00

Naše tržište snabdeveno - krenuo izvoz brašna na KiM, a kvasac u Republiku Srpsku

Kako je proizvodnja kvasca u Senti uveliko u toku, trgovci i proizvođači smatraju da je naše tržištu dovoljno snabdeveno i da će krenuti izvoz ove namirnice i u druge zemlje.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 177
  • 7
  • 0

Prvi kamioni natovareni brašnom, otišli su na Kosovo i Metohiju, nakon razrešenja situacije sa taksama i transportom, ali i nakon same stabilizacije zaliha brašna i kvasca za naše tržište. Vlada je odobrila izvoz kvasca u Republiku Srpsku, kako je najavljivano, dok je plasiranje ove namirnice na druga tržišta zabranjeno. Međutim, kako saznaje list Novosti, proizvođači i trgovci smatraju da je stanje sada stabilno i nadaju se da će i tu zabranu država uskoro povući.

Kvasac u naredna dva dana na rafovima prodavnica

"Prvi kamioni natovareni brašnom su već otišli na Kosovo i Metohiju. Taj proizvod najviše plasiramo u zemlje CEFTA. Što se tiče pšenice, najveći izvoz ide brodovima i kreće tek od juna",  navodi Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije (PKS), za ovaj list.

U martu se kupovalo četiri puta više brašna, nego inače?

U Srbiji je samo tokom treće nedelje marta kupljeno oko 480 odsto više brašna, a za vreme četvrte sedmice nešto više od 280 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Prodaja kvasca je skočila za 224,4 odsto, odnosno skoro 153 odsto u ovom periodu, pokazuju rezultati istraživanja agencije "Nilsen".

Podsećamo, kompanija Biospringer RS u Senti počela je proizvodnju kvasca punim kapacitetom, pa će produkcija u malim pakovanjima biti uvećana čak 450 odsto, a u pakovanjima od 500 grama za pekare - za 100 odsto, preneto je na sajtu Privredne komore Srbije.

Vukosav Saković: Brašna ima za dva meseca, a hlebnog zrna za narednih deset

Kako smo ranije pisali, Srbija raspolaže sa oko milion tona pšenice na šta je uticao i manji izvoz pšenice u toku prošle godine, a u zalihama svih mlinova u našoj zemlji nalazi se oko 150.000 tona brašna.

"Samlevenog brašna u Srbiji ima za dva meseca, a pšenice koja bi se mogla pretvoriti u brašno ima za narednih deset meseci", ukazuje za Agroklub Vukosav Saković, direktor Udruženja "Žita Srbije".


Tagovi

Izvoz brašna Izvoz kvasca Snabdevenost brašnom Tržite Izvoz Aleksandar Bogunović Vukosav Saković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...