Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska omotnica
  • 13.12.2022. 14:20

Pooštrena pravila Vinske omotnice: Posebnu točku članka dobilo i umjetno stvaranje uvjeta

Od opisa što su nepravilnosti, preko dokaza da je prijavitelj sposoban financirati projekt, do provjere razumnosti troškova, dio je novina dvaju Nacrta Pravilnika iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina.

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.721
  • 60
  • 0

Nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi mjere Restrukturiranje i konverzija vinograda iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. - 2023. godine u javnom je savjetovanju i donosi novine, prije svega dvije nove točke. 

Naime, točka 22. odnosi se na nepravilnosti. Odnosno opisuje da su one povreda odredaba prava Zajednice koja proizlazi iz učinjene ili propuštene radnje od strane gospodarskog subjekta, a što je dovelo ili je moglo dovesti u pitanje opći proračun Zajednica ili proračune kojima Zajednice upravljaju, bilo smanjenjem ili gubitkom prihoda iz vlastitih sredstava prikupljenih izravno u ime Zajednica, ili neopravdanim izdacima.

Točka 23. glasi: Umjetno stvaranje uvjeta i kako navode, obuhvaća one postupke provedene s namjerom stvaranja i/ili prikrivanja uvjeta pravne i/ili financijske i/ili ekonomske prirode i/ili povezanosti između osoba uključenih u projekt uz postojanje namjerne koordinacije među tim osobama s ciljem stjecanja prednosti za dobivanje isplate iz Nacionalnog programa, a koja nije u skladu s ciljevima tog programa. Ne dovodeći u pitanje posebne odredbe prava Unije, države članice poduzimaju učinkovite i proporcionalne mjere kako bi se izbjeglo zaobilaženje odredaba prava Unije i osiguralo, osobito, da se niti jedna pogodnost koju predviđa poljoprivredno zakonodavstvo ne odobrava fizičkoj ili pravnoj osobi kod koje se utvrdi da su uvjeti za stjecanje tih pogodnosti stvoreni umjetno i u suprotnosti s ciljevima tog zakonodavstva.

Provjerava se razumnost troškova 

Između ostalog, stoji i da je prije podnošenja prijave, prijavitelj dužan prikupiti najmanje dvije usporedive ponude za svaku pojedinu nabavu roba, usluga i radova. Kako bi se osiguralo da se bespovratna sredstva dodjeljuju u skladu s propisanim pravilima, procjenjuje se razumnost troškova.

Ujedno, uspoređujući različite ponude utvrđuje se:

  • neovisnost ponuda (podnositelj ne smije dobivati ​​ponude od ponuditelja dobara, radova i/ili usluga, s kojima je u sukobu interesa, uključujući podizvođače ponuditelja za dobra i usluge koje koristi u okviru projekta. U ponudi mora biti navedeno sudjeluju li u provedbi podizvođači/podizvođači u investicijama, a ako sudjeluju moraju biti navedeni na način da ih je moguće identificirati
  • međusobnu usporedivost ponuda (iznosi i stavke koje opravdavaju trošak po pojedinoj djelatnosti moraju biti međusobno usporedivi); da su valjane na dan podnošenja prijave, da u njima mora biti naznačen rok valjanosti te da su potpisane i ovjerene od strane ponuditelja. Moraju biti realne i odražavati tržišne cijene i iznose s i bez PDV-a, a iznos jasno povezan s iznosom iz Plana aktivnosti)
  • da su podaci koje daje prijavitelj i/ili ponuditelj istiniti
  • da cijene u dostavljenim ponudama nisu namjerno povećane i
  • da nisu umjetno stvoreni uvjeti za ostvarivanje potpore.

Više informacija dostupno je ovdje.

Nadalje, u nacrtu stoji da najveći prihvatljivi trošak po projektu iznosi do milijun eura. Najveći iznos EU potpore po projektu je 750.000 eura, odnosno razina iznosi do 75 posto od iznosa prihvatljivog troška.

Broj projekata odobrenih pojedinom korisniku u istoj godini nije ograničen, međutim u okviru jedne financijske godine ne može se istom korisniku odobriti potpora u iznosu većem od 750.000 eura.

Ulaganje u vinarije i marketing vina

Otvoreno je i javno savjetovanje u vezi Prijedloga pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi mjere ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje od 2019. - 2023. godine. I u njemu su dodane ranije spomenute točke 22. i 23.

Mijenja se i podstavak 2. članka 5. "...da je sposoban financirati provedbu projekta i to:

  • u slučaju da se projekt u cijelosti financira vlastitim sredstvima, prijavitelj je dužan dokazati da raspolaže vlastitim sredstvima u iznosu od najmanje 50% vrijednosti projekta
  • ako se projekt financira iz vlastitih i vanjskih izvora, prijavitelj je dužan dokazati da raspolaže vlastitim sredstvima u iznosu od najmanje 50% ukupnog iznosa vlastitih sredstava iskazanih u Planu aktivnosti te da će ostvariti sredstva iz vanjskih izvora za financiranje projekta za preostalih 50% vrijednosti projekta
  • u slučaju financiranja projekta iz vanjskih izvora prijavitelj je dužan dokazati da će za financiranje projekta pribaviti sredstva iz vanjskih izvora.

Nadalje, maksimalni iznos potpore po projektu iznosi 1.500.000 eura za mikro, mala i srednja poduzeća, 750.000 eura za poduzeća s manje od 750 zaposlenih ili prometom manjim od 200 milijuna eura te 550.000 eura za poduzeća s 750 i više zaposlenih ili prometom preko 200 milijuna eura. 

Detalje pronađite ovdje. 

Oba savjetovanja su otvorena do 18.12.2022., napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Tagovi

Javno savjetovanje Restrukuriranje Vinogradarstvo Ministarstvo poljoprivrede Ulaganje Marketing vina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]