Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinfest Benkovac 2017.
  • 13.07.2017. 18:00

Pošip i Cabernet Sauvignon šampioni Vinfesta

Šampionom bijelih vina u kategoriji vina u postupku proizvodnje proglašen je "Pošip 2016." Vinarije Jokić. Šampion crnih vina u postupku proizvodnje je "Cabernet Sauvignon 2016." PZ Maslina i vino. Titula šampiona bijelih vina na tržištu pripala je "Pošipu 2015." Vinarije Jokić, dok je titula šampiona za crno vino na tržištu dodijeljena "Cabernet Sauvignonu 2015." Vinarije Škaulj.

  • 1.084
  • 52
  • 0

Osmi po redu Festival vina sjeverne i srednje Dalmacije "Vinfest Benkovac 2017." održao se u Benkovcu, u povijesno - kulturnom zdanju Kaštel Benković pred velikim brojem uzvanika i eminentnih stručnjaka s područja vinogradarstva i vinarstva. Manifestacija se odvila u organizaciji Grada Benkovca i Turističke zajednice Grada Benkovca.

Vinfest je postao nezaobilazan čimbenik za benkovački kraj i okolicu te događaj o kojem se rado priča u vinskim i vinogradarskim krugovima. Manifestacija iz godine u godinu potvrđuje da se radi o iznimnom događaju koji prezentira i promovira vinarstvo i vinogradarstvo na području Grada Benkovca, na prostoru koji je tradicijski i geografski uz sve pogodnosti i potencijale predvodnik u proizvodnji vina u Zadarskoj županiji.

Za ovogodišnji Vinfest stručna komisija predvođena dr. sc. Ivanom Alpezom i tajnikom dipl. ing. agr. Zvonimirom Vlatkovićem, ocjenjivala je najbolja vina koja su prijavljena između 37 bijelih i 37 crnih vina. Treba svakako istaknuti da uz pomoć odličnih stručnjaka iz Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo i stručnjaka iz Poljoprivredno savjetodavne službe u Zadarskoj županiji, vinari se iz godine u godinu educiraju, uče i stvaraju prepoznatljiva i visokokvalitetna vina.

Na Vinfestu "najbolje od najboljih"

"Ovdje smo prije svega zbog loze i vina. Rekla bih da je vino posljedica a da je uzrok zapravo svega lijepog što se događa oko vina i sa vinom ljubav prema lozi. Duboko vjerujem da onaj primarni motiv radi kojeg ste svi vi u vinogradu i u podrumu sigurno nije onaj koji je vezan uz materijalnu korist jer da je mnogi od vas ne bi radili to što rade. Kazala bih da je loza, da je vinograd, da je vino naša tradicija, i da bez obzira koliko promovirali neko novo vrijeme, neke nove vrednote ipak se ne odričemo tako lako i ne želimo i ne smijemo se odreći svoje tradicije, svoje baštine i svega onoga što nas na poseban način čini bogatima. Zahvaljujem vam što volite lozu, što volite zemlju i neka tako i ostane", naglasila je dr. sc. Ivana Alpeza, predsjednica ocjenjivačke komisije dodajući da je komisija imala zaista težak posao.

"Ono što je posebno bilo lijepo ove godine je svjedočiti činjenici da se iskristalizirala selekcija najboljih vina, pa bismo ovogodišnje ocjenjivanje u Benkovcu mogli nazvati kao najbolje od najboljih. Zaista vinari napreduju, bila je dobra godina, puno bolja nego ona prethodna pa su i vina puno bolja nego što su bila godinu prije", dodala je.

Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr., tajnik ocjenjivačke komisije i vjeran savjetnik poljoprivrednika, istaknuo je kako se definirala visoka kvaliteta i dominantan broj vina vinara i vinogradara Zadarske županije. Pobjednicima ovogodišnjeg Vinfesta su podijeljena priznanja, brončane, srebrne i zlatne čevulje za vina u postupku proizvodnje i ona koja se već nalaze na tržištu.

Šampionom bijelih vina u kategoriji vina u postupku proizvodnje proglašen je "Pošip 2016." Vinarije Jokić. Šampion crnih vina u postupku proizvodnje je "Cabernet Sauvignon 2016." PZ Maslina i vino. Titula šampiona bijelih vina na tržištu pripala je "Pošipu 2015." Vinarije Jokić, dok je titula šampiona za crno vino na tržištu dodijeljena "Cabernet Sauvignonu 2015." Vinarije Škaulj.

Okrenuli se eko proizvodnji

Marljiva enologica Dragana Šulentić od početka vodi proizvodnju u vinariji Jokić u Lišanima Tinjskim. Na 10 hektara vinograda imaju bijele sorte Pošip i Maraštinu a ove godine imaju namjeru da podignu na dva hektara sortu Cabernet Sauvignon. Kapacitet vinarije je 100.000 litara i radi se u cijelosti o eko proizvodnji.

"Svakako je ugodno dobiti priznanje od kolega, navedeno je potvrda da smo na pravom putu ali i pored šampionske titule sigurna sam da postoji još prostora za napredak u ovom izrazito izazovnom i kreativnom poslu. Veseli nas da smo za nagrađeni Pošip dobili i 90 bodova na svjetskom vinarskom natjecanju, Decanter World Wine Awards 2017., u Londonu", kazala nam je Dragana Šulentić te dodala kako rado odlaze na manifestacije iz poštovanja prema organizatoru i s ciljem promoviranja vinske kulture u Zadarskoj županiji i šire.

Nagrađivani tandem Bobanović - Uzelac imali su opet velikih razloga za slavlje, kontinuirano osvajaju šampionske titule tako i ovaj put za crno vino u postupku proizvodnje "Cabernet Sauvignon 2016." PZ Maslina i vino.

Priznanje za trud i rad

Podsjetimo, na 60 hektara razminiranih površina spomenuti dvojac proizvodi 40.000 litara vina a isto toliko litara očekuju i u maslinarskoj proizvodnji. Na 11 hektara uzgajaju devet vinskih sorti. Hrabro kroče i sa uzgojem smokava. Svakako treba napomenuti da je sve eko proizvodnja.

"Vinfest postaje iz godine u godinu sve više prepoznatljiva vinsko - gospodarska manifestacija, sve više objedinjava vrhunska vina i jela Ravnih kotara. I među cijenjenim ocjenjivačkim sudom i kolegama biti dobar, odličan ili šampion je velika stvar. Šampionska titula je priznanje našem trudu i radu i htio bi zahvaliti i cijelom našem timu koji je uključen u proizvodnju naših vina i ulja, našim stručnim savjetnicima, enolozima i radnicima. Čestitam svima koji su dobili priznanja i koji su se odvažili prisustvovati Vinfestu, uvijek je prvi korak najteži", rekao nam je vidno emotivno dirnuti Rade Bobanović.

Titula šampiona za crno vino na tržištu dodijeljena je "Cabernet Sauvignonu 2015." Vinarije Škaulj.

"Zadovoljstvo osvojenom šampionskom titulom je veliko, pogotovo što se sve navedeno odvija u našem Benkovcu. Na svom području biti najbolji itekako ima težinu. Moja obitelj i ja na nagradu gledamo kao bitno priznanje za jedan veliki i naporni rad kako u vinogradu tako i u vinariji. Namjerno kažem u vinogradu jer sve polazi iz vinograda, ako ste napravili dobru sirovinu onda možete očekivati i dobro vino. Naše vinarstvo Zadarske županije velikom koracima ide prema naprijed što kontinuirano potvrđuje struka. Nama svima kolegama vinarima, pogotovo mlađim kolegama ovo je poticaj da još većom snagom i upornošću krenemo prema naprijed jer za to imamo prostora", naglasio je Šime Škaulj koji sa obitelji ima vinograd u Nadinu na 15 hektara, crnih i bijelih sorata. Vinarija ima kapacitet od 200 000 litara a trenutna proizvodnja je 70 000 litara vina.


Tagovi

Vinfest Benkovac Pošip Cabernet Sauvignon


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.