Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 16.07.2019. 18:00

Prijedlog pravilnika o zemljopisnim područjima uzgoja vinove loze

Vinogradarske regije, podregije i vinogradarski položaji. Što donosi Prijedlog pravilnika o zemljopisnim područjima uzgoja vinove loze?

Foto: Pixabay7Pexels
  • 922
  • 90
  • 0

Ministarstcvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje na temu: Prijedlog pravilnika o zemljopisnim područjima uzgoja vinove loze

Kako objašnjavaju, ovim Pravilnikom propisuje se način utvrđivanja granica zemljopisnih područja uzgoja vinove loze u Republici Hrvatskoj te podjela regija na podregije, vinogorja i vinogradarske položaje. Pravilnikom se propisuje da se zemljopisna područja uzgoja vinove loze u Republici Hrvatskoj dijele na 4 regije umjesto 3 regije, kao što je bilo do sada.

Prijedlog pravilnika o zemljopisnim područjima uzgoja vinove loze pogledajte ovdje

"Vinogradarske regije su; Vinogradarska regija Slavonija i hrvatsko Podunavlje, Vinogradarska regija Središnja bregovita Hrvatska, Vinogradarska regija Hrvatska Istra i Kvarner i Vinogradarska regija Dalmacija, koje se dalje dijele na podregije. Podjela podregija na vinogorja, te granice vinogorja vezane su uz administrativne granice općina i gradova. Novost u pravilniku je da su Vinogorja Benkovac-Stankovci i Vinogorje Skradin prebačeni iz podregije Dalmatinska zagora u podregiju Sjeverna Dalmacija. Pravilnikom se uređuje i način utvrđivanja vinogradarskih položaja.

Dobili smo i četvrtu regionalnu organizaciju vinara - udrugu Bregovita Hrvatska

Vinogradarski položaji neće biti kao poseban prilog Pravilnika već će proizvođači vina koji namjeravaju isticati nazive vinogradarskih položaja u označavanju vina podnositi Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu opis vinogradskih položaja putem Regionalnih organizacija vinara i vinogradara čiji su članovi. Navedeni položaji evidentirati će se u sustavu vinogradarskih položaja u Vinogradarskom registru. Uz Pravilnik se donosi i Prilog u kojem se nalazi Podjela vinogradarskih podregija na vinogorja i utvrđivanje područja koje obuhvaća vinogorje", navodi se iz Ministarstva. 

Savjetovanje je otvoreno do: 30.7.2019.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Pravilnik Vinova loza Zemljopisna područja uzgoja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).