Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampanjac
  • 22.08.2020. 12:00
  • Francuska

Proizvođači šampanjca smanjenom berbom žele spriječiti pad cijena

Proizvođači su postigli dogovor o smanjenju količine grožđa te će se prikupiti 8.000 kg po hektaru, što je manje za oko 22% u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 10.200 kg/ha, priopćili su u udruženje Comité Champagne (CIVC)

Foto: JumpStory
  • 170
  • 27
  • 0

Francuski proizvođači šampanjca u posljednjem su trenutku postigli sporazum o smanjenju količine grožđa koje će ubrati ove godine dok se pokušavaju oporaviti od kolapsa prodaje uzrokovanog koronakrizom.

Nakon što je ovogodišnja berba počela nešto ranije, nakon toplog i suhog vremena, proizvođači su postigli dogovor o smanjenju količine grožđa te će se prikupiti 8.000 kg po hektaru, što je manje za oko 22% u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 10.200 kg/ha, priopćili su u udruženje Comité Champagne (CIVC).

Tjednima se raspravljalo o količini koja bi bila dovoljna za tržište. Vodeći proizvođači ovoga pića smanjile su količine na minimum kako bi spriječili pad cijena, dok su neki uzgajivači predložili ipak manje smanjenje kako bi iskoristili dobre prinose. 

Francuska za ovu godinu prognozira veću proizvodnju vina

Međutim, kako pojašnjavaju iz CIVC-a, količina koja će biti prikupljena prilagodit će se potražnji. "Ovo je najbolja odluka jer će se tako pomoći proizvođačima grožđa da ostvare prihvatljive prihode, a distributerima da odgovore na potražnju kupaca", rekao je glasnogovornik tog udruženja. 

Pad prometa zbog pandemije

U sektoru šampanjca ove godine javile su se brojne blokade zbog epidemioloških mjera pri čemu se prodaja jako usporila zbog zatvaranja hotela, kafića i restorana kao i otkazivanja brojnih proslava i društvenih događanja.

CIVC procjenjuje da će se ove godine prodati čak 100 milijuna boca, što predstavlja gubitak prometa od 1,7 milijardi eura, piše Reutres.

Nestat će polovica svjetskih vinograda?

Berba je službeno započela ovaj tjedan, dosta rano u odnosu na prošle godine, a kao glavni razlog navode se klimatske promjene. 


Tagovi

Šampanjac Francuska Berba Cijene Klimatske promjene Prinosi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije